Reptilele longevive sunt vanate in toate cele patru zari ale Pamantului pentru carnea foarte gustoasa si carapacea din care se fac bijuterii ori suveniruri.
Carnea broastelor-testoase este socotita un deliciu in bucataria asiatica, femeile adora bijuteriile confectionate din carapacea acestor reptile, iar cowboy-ii dau bani grei pentru a se fali cu o pereche de cizme din piele de testoasa.
Vanate de braconieri, alungate de pe plaje de constructorii care inalta hoteluri si diguri sau agatate in navodul pescarilor, aceste animale, considerate simbol al intelepciunii sau al longevitatii, au incetat de multa vreme sa mai spere ca omul, care, desi le considera o specie pe cale de disparitie, va invata sa le respecte si sa le protejeze.
In Indonezia, carnea si ouale de testoasa fac sa infloreasca una dintre cele mai vestite piete de delicatese din lumea asiatica. Cumparatorii sunt oamenii bogati, care isi permit privilegiul de a se hrani cu lucruri rare. De dragul castigului, saracii apuca drumul braconajului si se dedau, de multe ori, la adevarate masacre.
Testoasele sunt ucise si vandute si, uneori, isi dau duhul in timp ce le este smulsa carapacea din care se fac obiecte de lux ori suveniruri pentru turisti. Nu numai in Indonezia aceste reptile se afla in pericol. Ele sunt capturate si in Mexic, Cambodgia sau Vietnam.
In plus, plasele pescarilor prind accidental in jur de 300.000 de exemplare pe an. Ouale testoaselor sunt cautate pe plaje si furate de bastinasi, care le vand la un pret foarte bun, deoarece multi cred ca au, pe langa calitatile alimentare, si virtuti afrodiziace. Legea protejeaza aceste vietuitoare in multe dintre statele lumii, pedepsele sunt destul de aspre, autoritatile confisca anual mii de oua de broasca testoasa numai in Mexic, dar, cu toate acestea, sase din cele sapte specii de testoase de pe planeta sunt pe cale de disparitie.
Fara testoase, natura este in pericol
Aceste reptile cu carapace, mai ales cele care traiesc in mare, joaca un rol esential in pastrarea echilibrului ecosistemelor. Daca testoasele ar disparea, impactul negativ asupra marilor si oceanelor ar fi urias, deoarece ele se hranesc cu un anumit tip de iarba, denumita iarba-de-mare, care creste in apropiere de maluri, pe fundul oceanelor.
Daca iarba-de-mare, dupa care testoasele se dau in vant, nu ar fi „pascuta” in mod regulat, ea ar creste haotic si din aceasta cauza ar suferi boli grave. Acest tip de vegetatie, care se afla la mari adancimi, hraneste si alte specii marine, printre care se numara si pestii, iar imbolnavirea sau disparitia ei ar putea provoca reactii in lant care vor avea, cu siguranta, urmari dezastruoase pentru viata subacvatica, dar si pentru oameni.
Plajele si dunele sunt, de asemenea, ecosisteme fragile, care nu au de unde sa extraga nutrienti suficienti pentru
a-si hrani vegetatia, destul de precara, care ajuta la prevenirea eroziunilor. Testoasele, prin faptul ca isi depun ouale foarte bogate in nutrienti in vegetatia de pe dune, contribuie semnificativ la hranirea acesteia si, in consecinta, au un rol semnificativ in pastrarea echilibrului natural din aceste zone.
Mexicul protejeaza vietatile cu carapace
Mexicanii au pus deja in practica programele de protejare a speciilor pe cale de disparitie, printre care se afla si broastele-testoase din speciile Golfina si Olive Ridley. Anul trecut, au fost eliberate pe plaja de Ixtapilla, Mexic, sub privirile a sute de persoane, peste 60.000 de exemplare, in majoritate pui.
Autoritatile locale, populatia indigena si armata au dus la bun sfarsit eforturile de protejare si impiedicare a uciderii acestor vietuitoare. Numeroase specii de testoase sunt protejate de lege in Mexic, dar, desi pedepsele sunt dure, braconierii si traficantii nu contenesc sa vaneze si sa vanda carnea acestor broaste.
Testoasele din specia Olive Ridley vin anual cu sutele de mii si in statul Orissa, din India, pentru a-si face cuib. Specia este rara si inclusa pe lista vietui-toarelor aflate pe cale de disparitie. Cu toate acestea, indienii au inceput sa construiasca pe una dintre putinele plaje din lume pe care se mai aduna aceste broaste un port.
Conform unui studiu realizat de Greenpeace la fata locului, timp de 40 de zile, odata cu construirea portului Dhamra, s-au gasit peste 2.000 de testoase ucise in barcile de pescuit. Portul va fi terminat in 2009 si va avea capacitatea de a andoca mai mult de 80 milioane de tone de cargouri pe an!
Mult mai folositoare omului, vii decat moarte
Un studiu realizat de englezi arata ca declinul mondial al populatiilor de broaste-testoase ameninta, in primul rand, starea economica si turismul din statele aflate in curs de dezvoltare. Economistii au luat spre comparatie 18 situri din Africa, Asia si America Latina si au ajuns la concluzia ca in noua dintre locurile in care broastele erau vanate si vandute pentru carnea, ouale sau pentru carapacea lor, venitul mediu anual obtinut se ridica la 582.000 dolari, in timp ce in celelalte noua spatii incluse in studiu, in care testoasele erau protejate si folosite ca atractie pentru turisti, venitul mediu atingea 1,65 milioane de dolari!
Acest studiu confirma ca testoasele sunt mai profitabile pentru comunitatile locale vii, si nu moarte! Disparitia acestor reptile, mai spun specialistii, va antrena grave repercusiuni eco-nomice, iar din investitii-le facute pentru
a salva aceasta specie vor profita in mod egal atat oamenii, cat si animalele.
Testoasele de apa
Au aparut acum 80 milioane de ani si sunt, toate, pe cale de disparitie. Foarte expuse pericolului sunt cele din specia testoaselor verzi si a testoaselor-lauta. In scurt timp, aceste reptile vor disparea daca oamenii vor continua sa nu ia in seama avertismentele specialistilor si nu vor constientiza ca, indirect, soarta lor este la fel de amenintata ca si cea a animalelor pe care le ucid.
Testoasa verde face parte din specia testoaselor marine, cantareste 300 de kilograme, se hraneste cu alge si ierburi de mare si strabate sute de kilometri pentru a-si depune ouale in acelasi loc. La fiecare patru ani, testoasele din Oceanul Indian parcurg sute de kilometri pentru a-si face cuibul.
Este curios cum reusesc sa se intoarca in acelasi loc si cum recunosc drumul pe care il au de facut. Cercetatorii au analizat influenta campului magnetic terestru asupra sistemului de navigare al testoaselor. Ei au descoperit ca aceste vietati marine se servesc de campul magnetic pentru a se orienta. Cand acesta este perturbat, performantele lor scad.
Au aparut acum sute de mii de ani
Broasca-testoasa face parte din clasa reptilelor, fiind legatura dintre broastele obisnuite si crocodili. Exista sute de specii pe glob, de la vestita testoasa din insulele Galapagos, care are peste doi metri si jumatate, pana la micutele testoase de padure, de numai 10-15 centimetri.
Toate aceste vietati au fost studiate de-a lungul timpului datorita perioadei lungi de viata – pot trai sute de ani – si a structurii carapacei, care le apara ca un scut. Dintre toate reptilele, testoasele nu ii inspira omului teama, dar ii starnesc curiozitatea prin infatisarea lor deosebita.
Ele respira aerul atmosferic prin plamani, iar speciile care s-au adaptat la mediul marin au fost, initial, tereste. Broasca-testoasa este cea mai inteleapta dintre toate animalele, iar cea mai batrana dintre ele a murit la 152 de ani. Broasca-testoasa de uscat traieste in sudul si centrul Europei si in Asia Mica.
Desi nu sunt tot atat de spectaculoase precum crocodilii, testoasele au traversat sute de milioane de ani in armurile lor ciudate si incomode ca sa dispara tocmai in zilele noastre, din cauza neglijentei omului sau celor care le ucid pentru a obtine profituri, de multe ori neinsemnate.
Sursa: Adevarul