Sute de metri cubi de dejectii ajung, zilnic, in raul Milcov din cauza faptului ca statia de epurare a orasului Odobesti, judetul Vrancea, nu functioneaza. Filtrul statiei se limiteaza la doar doua bazine de decantare, iar apa plina de spuma infecta se scurge direct in Milcov, distrugand ecosistemul in aval.
O parte din reteaua de alimentare cu apa potabila a orasului Odobesti dateaza din anul 1912. Situatia este
arhicunoscuta de autorita-tile locale si judetene. Primaria Odobesti a facut demersuri pentru obtinerea fondurilor necesare unei statii de epurare moderne, insa la nivelul Ministerului Mediului proiectul s-a blocat.
Fostul ministru al mediului, Sulfina Barbu, i-a raspuns primarului Daniel Nicolas ca nu-i nicio graba, deoarece „termenul impus de aderarea la Uniunea Europeana este 2013”. Un proces-verbal de constatare incheiat in luna februarie 2006, inaintat conducerii Prefecturii si Consiliului Judetean Vrancea arata situatia grava prin care trecea statia de epurare invechita de la Odobesti, insa nimeni nu a miscat un deget. „Cred ca s-a asternut praful peste proiectele noastre.
Am revenit cu o adresa la minister in luna ianuarie 2008, dar nu am primit niciun raspuns”, a declarat primarul Nicolas. Cu toate ca procesul de constatare a fost semnat de sapte institutii si zece specialisti, toata lumea se face ca ploua. Procesul-verbal amintea despre riscul epidemiologic major de izbucnire a unei epidemii hidrice si a afectarii starii de sanatate a populatiei ca urmare a deficientelor pe reteaua de canalizare a orasului si a statiei de epurare a apelor uzate.
Specialistii au mentionat ca apa raului Milcov este poluata 24 de ore din 24, panza freatica fiind afectata in proportie de peste 90 la suta. In verile toride, in aval cu cativa kilometri, la podul CFR de la Golesti, copiii focsanenilor se scalda in Milcov alaturi de pescarii din zona.
Sursa: Adevarul