„Bursa Lemnului, solutia pentru reglementarea vanzarilor de catre Stat”

Bursa Romana de Marfuri (BRM) a salutat, intr-un comunicat de presa, concluziile investigatiei Consiliului Concurentei privind piata lemnului, prin care se solicita reglementarea conditiilor de vanzare a masei lemnoase de catre stat, care are loc in prezent „intr-un cadru discretionar, de natura a genera suspiciuni”.
BRM, actor abilitat prin Lege sa administreze pietele de marfuri din Romania, „este pregatit sa preia rolul de operator de piata pentru vanzarile realizate de Romsilva, asigurand maxima transparenta si respectarea deplina a regulilor piete”, mentioneaza comunicatul.
„In peste 20 de ani de activitate neintrerupta pe piata din Romania, BRM a asigurat mereu o transparenta deplina a tranzactiilor, procedura de negociere garantand, atat vanzatorului cat si cumparatorului, ca pretul final va fi intotdeauna cel corect, adica acela dictat exclusiv de regulile pietei. Bursa este abilitata prin Lege sa administreze pietele de marfuri din Romania si detine infrastructura tehnologica, reteaua teritoriala si expertiza necesara, astfel ca noi ne consideram pregatiti sa preluam, chiar incepand de maine, rolul de operator pe piata lemnului pentru Romsilva, in masura in care cadrul de reglementare va stipula acest lucru,” a aratat Valeriu Gheorghe, director executiv al BRM.
Prezentand argumentele care pledeaza in favoarea unei Burse a Lemnului, Valeriu Gheorghe a subliniat: „BRM este lider bursier la nivel national si are o vasta experienta in organizarea procedurilor de achizitie sau vanzare a diferitelor categorii de marfuri, detinand o platforma de tranzactionare electronica ce poate fi accesata de la orice dispozitiv conectat la internet, precum si o retea de terminale care acopera intregul teritoriu al tarii.
BRM este preferata de autoritatile contractante pentru ca asigura o procedura eficienta, rapida si transparenta, in conditiile garantarii unui pret corect. Or, tocmai de asta are nevoie statul roman, de o platforma de tranzactionare care sa garanteze ca Romsilva obtine cel mai bun pret posibil pentru lemnul comercializat. Se elimina astfel orice suspiciune si se garanteaza ca masa lemnoasa, care constituie o rezerva strategica pentru Romania, este valorificata in conditiile cele mai bune pentru stat, si in ultima instanta pentru contribuabilul roman,” a precizat oficialul BRM.
„Trebuie spus si ca BRM este o institutie de utilitate publica, un actor pe deplin neutru care se autofinanteaza prin tranzactiile intermediate si care joaca doar dupa regulile pietei. Procedura competitiva de piata, de licitatie si concurs de oferte, constituie cea mai buna formula pentru comercializarea masei lemnoase,” a adaugat Gheorghe Duta, director comercial al Bursei de Marfuri.
Nevoia unei reglementari a valorificarii masei lemnoase constituie principala concluzie a unui raport elaborat de Consiliul Concurentei. In document, Consiliul Concurentei atrage atentia ca RNP – Romsilva trebuie sa separe cele doua activitati – de administrator si operator pe piata, ceea ce ii ofera avantaje de natura concurentiala in raport cu ceilalti concurenti.
„Este necesara o legislatie care sa reglementeze nu doar achizitionarea ci si vanzarea unor bunuri de catre stat”, a declarat in context Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, criticand modul in care procedeaza RNP Romsilva, care ar trebui sa organizeze licitatii nu doar pentru cumparare, ci si pentru vanzare masa lemnoasa. „Statul cumpara si avem o legislatie privind achizitiile publice care spune ca nu se poate cumpara fara licitatie, dar cand statul vinde ceva, nu avem o legislatie. Logic ar fi sa fie acelasi principiu, sa fie licitatie pentru ca statul sa nu piarda bani, sa nu vanda prea ieftin Am fost suprinsi de faptul ca se poate vinde lemn fara licitatie. Iar atunci cand se fac licitatii, vedem licitatii cu un singur ofertant, cu un singur cumparator. Ceea ce este straniu!”, a mai afirmat Chiritoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *