Masina „Fomco Eco Friendly” a fost lansata

In curtea firmei FOMCO din Cristesti a fost lansata azi inainte de masa prima masina verde,  totalmente nepoluanta, ce se alimenteaza de pe panouri fotovoltaice denumita ”Fomco Eco Friendly” ce are la baza un Renault Twizy,de  8500 de euro cu bateria inchiriata pe 7 ani. „Sistemul in sine este unul fotovoltaic. Sunt 24 de panouri solare montate de 240 de V, in total, 5.700 de Kwatt. Aceste panouri incarca niste baterii, apoi cu ajutorul unui invertor sunt transformati la 220 V, curent alternativ si de acolo este alimentata masina. Masina are o autonomie de  100 km cu o incarcare plina. Incarcarea tine intre 4 si 5 ore”, a spus initiatorul proiectului, directorul companiei, Nyulas Bernat, intrto emisiune televizata, in ainte de lansarea oficiala. „Eu am convingerea ca aceste masini isi vor face aparitia si in orasul nostru in foarte scurt timp. Este, insa, necesar sa se amenajeze parcari speciale cu incarcatoare pentru ca in Vest deja am vazut ca este asa ceva. In Frankfurt am vazut, acolo asa sunt amenajate. E o parcare normala si la capatul parcarii sunt doua sau trei locuri cu linii albastre cu incarcator, special pentru masinile electrice. Am mai vazut langa  o autostrada, tot in Germania, incarcatoare rapide Tesla. Langa restaurant, pana ce omul mananca, se incarca masina”, a completat acesta prezentarea la lansare. prezent la lansare viceprimarul Claudiu Maior a afirmat ca o astfel de masina e binevenita mai ales in plina campanie dusa impotriva poluarii. Fiind vorba de  o masina mica, ce se misca usor in oras, (prinde si 90 km la ora), poate fi parcata in spatii mici, avand dimensiuni reduse, alimentarea ar putea fi rezolvata cu poanourile montate in parcari!

„Le vom oferi 2-3 locuri de parcare pentru astfel de panouri solare in Tirgu-Mures unde sa vina sa le monteze iar cei care isi cumpara masini sa poata sa le incarce. Din punctul meu de vedere, normal ar fi sa fie gratuita incarcarea. Si mai mult, mi-as dori mult ca politia locala sa aiba, cel putin, 15 astfel de masini care sa nu polueze, sa fie mici, sa poata sa mearga printre masini si sa poata interveni pe strazile inguste.”, a spus Maior.

Sistemul are urmatoarele componente:

-24 panouri fotovoltaice polycristaline de 240W

-1 regulator de incarcare MPPT (Maximum Power Point Tracking)

-1 invertor de 4.5kW

-8 acumulatoare de 6V

-Echipamente de protectie si monitorizare

Cu ajutorul invertorului, energia electrica stocata in acumulatori se transforma, de la curent continuu de 48V, la curent alternativ de 230V. Automobilul Twizy are incorporat un stecher obisnuit pentru incarcare.

Dupa o zi de vara insorita, statia de incarcare este capabila sa incarce automobilul Twizy de doua ori. Pe timpul iernii (decembrie – februarie), conform estimarilor, productia zilnica de energie electrica a panourilor va fi in jur de 5kWh/zi, necesarul fiind completat automat din reteaua obisnuita de curet electric.

Functionarea sistemului poate fi monitorizata pe internet si/sau de pe orice smartphone/tableta cu android.

In concluzie, cu o investitie de aproximativ 15.000 Euro, posesorul masinii electrice si al statiei de incarcare isi poate asigura  acasa  “combustibil” ecologic pentru aproximativ 20 de ani.

Directorul Fomco Group, Nyulas Bernat, a motivat achizitionarea autoturismului Renault Twizy si folosirea statiei de panouri solare pentru alimentarea acestuia: “Am vrut sa dam un semnal vizavi de folosirea energiei alternative. Avem experienta in acest domeniu, al  parcurilor fotovoltaice, ca urmare a mai multor investitii efectuate de compania Fomco, asa ca am decis sa mai facem un pas in directia utilizarii energiilor nepoluante.” Nyulas Bernat a mai spus ca va face lobby pentru amenajarea la Targu Mures, cu sprijinul municipalitatii, a unor statii de incarcare cu panouri solare, pentru masini electrice”

De altfel, sediul din Targu Mures al companiei Fomco este alimentat aproape in intregime cu energie provenind de la panouri solare instalate pe acoperisul cladirii, pe o suprafata de 3000 de mp. Iluminatul interior este asigurat de corpuri electrice cu led.

Despre Renault Twizy

Cu dimensiuni compacte (2,34 m lungime si 1,24 m latime, masa de 450 kg) Renault Twizy este o varianta ideala pentru miscarea in traficul aglomerat, necesitand putin spatiu de parcare. Masinile electrice au multe alte avantaje, cum ar fi: impozite mai mici, costuri reduse de asigurare, cheltuieli foarte mici cu piesele de schimb (uzura este mica). Calcule facute de specialisti arata ca la 100 de kilometri parcursi in oras, costurile consumului masinii electrice reprezinta o treime din costurile unei masini pe benzina sau motorina.

Fomco Group este alcatuit din:

Fomco Solar System – solutii la cheie in sisteme fotovoltaice; consultanta, proiectare, executie; operare, intretinere si service; monitorizare si mentenanta; incarcare masina electrica. www.fomcosolar.ro

Fomco Truck Service – service de camioane si semiremorci; reprezentanta marca IVECO; statie ITP si verificari tahografe; service camioane si spalatorie de camioane. www.fomcotruckservice.ro

Fomco Truck Shop – unic importator tahografe STONERIDGE in Romania; limitatoare de viteza; statii radio CB; incalzitoare stationare WEBASTO si EBERSPAECHER; frigidere auto si sisteme de aer conditionat. www.fomcoservice.ro

Fomco GPS – sisteme de monitorizare flota prin GPS, localizare prin GPS, monitorizare consum combustibil, sistem electronic de emitere bilete. www.fomcogps.ro

Despre Fomco

S.C.Fomco Prodimpex S.R.L.a fost infiintata in Octombrie 2002 si este o componenta a Grupului Fomco.Activitatea este structurata pe mai multe linii de business, insa un element esential in aria de activitate, il constituie domeniul tahografelor si a managementului de flota auto.Avand o experienta de peste 13 ani de activitate in aceste domenii, Fomco ofera solutia eficienta pentru a monitoriza activitatea,caracteristicile individuale si starea de functionare, a fiecarui vehicul din flota Dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *