Cainii salvamontisti s-au integrat in UE

Romania este prima tara din Europa de Est care a infiintat un detasament canin specializat in interventii in caz de avalansa .

Uniunea Europeana a inceput pregatirea unor contingente de caini specializati in salvarea oamenilor care au fost ingropati de vii sub tonele de zapada ale unei avalanse. Noile unitati canine vor fi dispuse de-a lungul lanturilor muntoase de pe batranul continent. Romania este prima tara din estul Europei care a pus la punct un asemenea detasament, patrupedele fiind inregimentate in cadrul Jandarmeriei Montane.

Zilele trecute, noul detasament necuvantator romanesc si-a dovedit capacitatea de interventie intr-o ampla demonstatie de forta desfasurata in Muntii Bucegi. Am avut prilejul sa testam pe viu calitatile cainilor absolventi ai cursurilor UE. Reporterul ziarului „Adevarul” a fost, pentru cateva minute, o victima prinsa de avalansa.

Sub zapada

Suntem ingropati in zapada. Aerul e din ce in ce mai putin in iglu, dupa ce gura de intrare a fost acoperita. Spatiul ingust parca se face tot mai mic, de la o secunda la alta. Statisticile arata ca, din 100 de persoane prinse sub masivitatea unei avalanse, 15% au parte de o moarte instantanee, din cauza strivirii, iar 80% raman in viata cel mult o jumatate de ora.

Din fericire, in cazul nostru, n-a fost decat un exercitiu, de un minut, pe Valea Azugai, organizat de Centrul de Formare al Jandarmilor Montani din Sinaia. E unul dintre testele pe care le face, de trei saptamani incoace, primul contingent romanesc de caini specializati in cautarea si salvarea victimelor unei avalanse.

Zilnic, opt ore de instructie

Omul si cainele. Echipe deja formate, dresor si animal. Asa au venit in Sinaia, la acest curs in care patrupedul are rolul principal. Zilnic, timp de opt ore, pregatire. In zapada groasa cat un stat de om, pe ninsoare si ger. Nenumarate exercitii de cautare. Si capcane, pentru ca patrupedul e lasat in mijlocul unei „paduri” de „caverne albe”. Seful noului curs e un instructor al Jandarmeriei Franceze, Jean Paul Ramond, care ne spune ca exista mai multe etape de acomodare. Pana cand animalul invata fiecare miscare.

El poate simti mirosul victimei ingropate sub un strat de pana la doi metri de zapada. Si tot el, fara sa astepte ajutoare, invata sa sape in omat, sa-si croiasca drum spre cel ingropat de viu, astfel incat victima sa primeasca aer, pana va iesi la lumina.

Operatiune-fulger

Totul a pornit de la un proiect al Uniunii Europene, care si-a propus ca pe toate crestele inzapezite ale batranului continent, acolo unde riscul de avalansa e foarte mare, sa fie permanent la datorie posturi ale jandarmeriei montane, cu tot cu patrupedele specializate. Echipele trebuie sa intervina in cel mult 15 minute dupa producerea dezastrului, fie cu elicopterul, fie cu vehicule specializate, astfel incat cei prinsi sub tonele de omat sa aiba o sansa in plus de a scapa cu viata. La ora asta, doar tarile pe teritoriul carora se afla Muntii Alpi au deja grupe de caini „alpinisti”.

60 de „soldati”

Avand in vedere ca in tara noastra sunt 60 de posturi ale jandarmilor montani, de-a lungul arcului carpatic, se preconizeaza ca fiecare punct sa aiba, in viitorul apropiat, cel putin un ciobanesc german sau un labrador, considerate a fi cele mai bune rase pentru asemenea misiuni. Dupa parcurgerea stagiului de pregatire de patru saptamani, cainii vor fi trimisi in unitatile lor din judetele Brasov, Maramures, Alba si Caras-Severin, a spus comandantul centrului din Sinaia, locotenent-colonel Dumitru Chirita.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *