Uleiul virgin de masline, secretul sanatatii de fier

Bogat in acizi grasi nesaturati, precum omega 3 si omega 6, acest aliment este strict necesar omului modern, pus in pericol de efectele daunatoare ale sedentarismului.

Virtutile terapeutice ale uleiului de masline presat la rece sunt nenumarate. Acest aliment-medicament, cu adevarat ecologic, previne imbatranirea precoce, bolile cardiovasculare si chiar boala secolului – cancerul.

Toate aceste calitati se datoreaza acizilor grasi nesaturati, omega 3 si omega 6, care impiedica depunerile de grasime pe peretii vaselor de sange.

Sanatatea proverbiala a populatiei mediteraneene se datoreaza, in primul rand, uleiului de masline. Acizii grasi nesaturati din acest produs miraculos reduc nivelul de „colesterol rau”, facand totodata sa creasca nivelul de „colesterol bun”.

Cele mai bune, din punct de vedere al continutului, sunt uleiurile virgine, fiindca sunt presate la rece si nu sunt rafinate. Acestea nu trebuie sa fie combinate cu alte grasimi si ar trebui sa fie consumate in locul acestora. Omul modern are nevoie de ulei de masline ca sa isi curete sistemul vascular de efectele nocive ale sedentarismului.

Tinta falsurilor

Uleiul de masline este bogat in antioxidanti si vitamine cu efect de prevenire a imbatranirii celulelor. Calitatea uleiului de masline este puternic influentata de natura terenului pe care cresc arbustii, de tipul de livada, gradul de maturare al fructelor, de modalitatea de recoltare a acestora si de metoda de extractie utilizata – sustine, intr-un studiu, prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Atat datorita exceptionalei sale valori alimentare, dar si din cauza pretului, uleiul de masline este cel mai frecvent falsificat ulei.

Rezistent la prajeli repetate

Consumul de grasimi si uleiuri ar trebui sa constituie maximum 33% din necesarul zilnic de nutrienti – 95 de grame pentru barbati, adica sapte lingurite si 70 de grame pentru femei, adica cinci lingurite.

O problema importanta este incalzirea uleiului inainte de a fi consumat. Studiile efectuate pe animale au demonstrat efectul nociv al produsilor de degradare rezultati in urma incalzirii uleiului.

Dezechilibru enzimatic, marirea ficatului si a rinichilor, eventualele intarzieri in crestere, toate sunt puse pe seama supraincalzirii uleiului. Refolosit, acesta se absoarbe mult mai rapid in alimentele praji-te, ceea ce duce la cresterea nivelului de produsi toxici in alimentele respective.

Una dintre cele mai stabile grasimi la temperaturi inalte este uleiul de masline. „Cel mai pur ulei de masline are punctul de ardere in jur de 406-468 grade Fahrenheit. Uleiul extravirgin de masline are punct de ardere la aproximativ 250 de grade Celsius. Fiindca este rezistent la temperaturi mari, uleiul de masline poate fi folosit de mai multe ori”, arata profesorul.

Aliment-medicament

Consumul moderat, regulat, de ulei de masline extravirgin este benefic sanatatii. Doar uleiul de masline extravirgin previne cancerul de san prin inhibarea unor gene raspunzatoare de aparitia maladiei. De asemenea, scade riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare, amelioreaza presiunea arteriala la bolnavii hipertensivi si disfunctiile generate de diabetul zaharat.

Este indicat copiilor si persoanelor debilitate si cu sistem imunitar slabit si amelioreaza efectele depresiilor. Este un laxativ bland, util in stari de constipatie, care amelioreaza ulcerul gastric. Poate fi utilizat impotriva caderii parului si dreneaza vezica biliara lenesa.

Ecologic suta la suta

In timpurile stravechi, uleiul de masline era obti-nut prin strivirea ma-nuala a fructelor, in bazine din piatra. Astazi, procesul este mecanizat si se desfasoara in vase din otel inoxidabil, la o temperatura sub 30 de grade Celsius, iar separarea uleiului de pasta rezultata prin strivire se face prin centrifugare.

Pentru a obtine un soi de ulei extravirgin, cu aciditate sub 1%, sunt folosite procese de filtrare menite a indeparta reziduurile. Procesul de fa-bri-ca-re a uleiului de mas-line nu necesita chimi-cale, fapt care ne indreptateste sa spunem
ca este suta la suta ecologic.

Pentru obtinerea unui litru de ulei sunt necesare in jur de cinci kilograme de masline, iar metoda de presare la rece permite mentinerea gustului, a culorii si valorilor nutritive, uleiul de masline fiind singurul ulei ce poate fi consumat imediat dupa extragerea din fruct. Uleiul de masline este evaluat in functie de gust si de nivelul aciditatii inainte de a fi imbuteliat.

Aroma, culoarea si valorile nutritive fiecarui tip de ulei sunt influentate de calitatea solului, de climat, de soi si de varsta maslinilor. Cele mai celebre tari in ceea ce priveste productia de maslini sunt Spania, Italia, Franta, Grecia, Tunisia, Turcia si Portugalia.

Sacru si magic

Uleiul de masline este extras din varietatea olea europea, maslinul european, originar din zona bazinului mediteraneean. Inca din Antichitate, uleiul de masline era extrem de apreciat, fiind folosit la prepararea hranei, iar fructele maslinilor erau date ca ofranda zeilor. Frunzele si uleiul de masline erau apreciate si datorita puterilor terapeutice.

Egiptenii il foloseau in ritualuri religioase si ca sursa de iluminat. Ei aveau chiar o sarbatoare denumita „Lychnokajia” (Luminarea lampilor), moment in care oamenii isi aprindeau lampile. De altfel, in Egipt, uleiul de masline avea un rol sacru.

In Grecia si Roma Antica, uleiul era folosit la iluminat, la pregatirea hranei si la vindecarea ranilor. In mitologie, uleiul avea proprietati magice si simboliza puritate si bunastare. Astazi, pe intreg pamantul sunt peste 800 de milioane de maslini.

Doar 200 ml de ulei de masline pe an

In tara noastra se consuma, in medie, aproximativ 11 litri de ulei pe cap de locuitor, spre deosebire de nemti si austrieci, care consuma anual sase litri de ulei. Ungurii si bulgarii consuma sapte litri pe cap de locuitor, iar italienii – 13 litri de ulei pe cap de locuitor, dar, avand in vedere ca acestia consuma ulei de masline, se schimba datele problemei.

In Romania, consumul anual de ulei de masline este de 0,2 litri pe cap de locuitor, in timp ce media europeana este de 0,3 litri pe an. In cel mai fericit caz, romanii cumpara ulei de masline cand sunt promotii in supermarketuri, pentru a-l folosi la salate, nicidecum pentru gatitul curent.

Lipsa de interes pentru acest aliment se poate explica prin faptul ca romanul este prea sarac si nu isi permite sa utilizeze frecvent ulei de masline. Obiceiurile culinare impamantenite sunt o alta explicatie pentru acest consum scazut.

-Cel mai bun ulei de masline este cel neprelucrat. Acesta poate balansa aciditatea crescuta (de la sucul de fructe, otetul) din orice fel de mancare si poate fi folosit ca un condiment.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *