Campanie a Ministerului Mediului: Marea debarasare 3

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile demareaza in acest week-end o noua editie a „Marii Debarasari”, campanie de colectare a deseurilor electrice si electronice (DEEE).
marea debarasare
Romanii trebuie sa scoata deseurile in fata locuintelor, iar primariile, prin operatorii de salubritate, le vor colecta. Campania se va derula in toate localitatile cu peste 20.000 locuitori si in Bucuresti.
Anul acesta, „Marea debarasare” nu se va mai limita la un exemplu de o singura zi de colectare a DEEE-urilor, ci va lansa un program integrat pentru intregul an calendaristic, stabilind in acelasi timp o data unica de colectare la nivel national, respectiv prima sambata a fiecarei luni. Aceasta prevedere trebuia sa intre in vigoare inca din aceasta primavara, dar din cauza dezorganizarii procedura a fost amanata.
A doua noutate a campaniei consta in organizarea unei actiuni de colectare a DEEE si in zona rurala din judetele Covasna si Arges. Vor fi utilizate sase camioane, fiecare cu o capacitate de 20 de tone, care vor urmari cate un traseu distinct, trei pentru fiecare judet. Timpul de stationare in fiecare localitate in parte este de maximum 30 de minute.

„Suntem deja la a treia editie a -Marii Debarasari- si putem spune ca am acumulat ceva experienta. Din semnalele pe care le-am primit in urma editiilor anterioare, se pare ca este nevoie de aceasta actiune si in mediul rural. Cu totii avem obiceiul sa ducem la tara aparatele pe care nu le mai folosim si, in urma acestei practici, gospodariile de la sate se pot transforma in adevarate depozite de DEEE-uri. Deoarece stim ca si aceste deseuri trebuie colectate, am decis sa realizam cele doua proiecte-plilot, de colectare a DEEE-urilor din mediul rural, in judetele Arges si Covasna. Cu siguranta, daca se va dovedi un succes, in urmatoarele campanii vom extinde aceasta practica la nivel national”, a declarat ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi.

In prima editie a „Marii debarasari”, desfasurata in 2007, agentiile de salubritate au colectat peste 600 tone din 110 orase, adica jumatate din cantitatea totala colectata pe intreg anul. In primavara lui 2008, la editia a doua a „Marii debarasari”, au fost colectate peste 650 tone de DEEE-uri.

SECTORUL 3
Bucurestenii din Sectorul 3 au posibilitatea sa transporte deseurile de echipamente electrice si electronice in 16 centre de colectare amenajate de Primarie si de firma care se ocupa de salubrizare in aceasta zona. Primaria Sectorului 3, in colaborare cu societatea Rosal, colecteaza de la locuitorii acestei zone deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) de luni pana sambata, la cele 16 punctele de apel ale societatii. Punctele de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice se afla in Strada Iuliu Barasch nr. 4A, Strada Theodor Sperantia, intersectie cu Strada Cezar Boliac, Bulevardul Burebista nr. 1, Aleea Banu Udrea nr. 10, Strada Alexandru Magatti, intersectie cu Gheorghe Petrascu, Strada Liviu Rebreanu Parc IOR, Strada Rotunda nr. 4, Strada Fizicienilor nr. 21, Soseaua Mihai Bravu intersectie cu Strada Laborator, Bulevardul Splaiul Unirii nr. 59, Strada Conacului nr. 2, Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 8, Strada Codrii Neamtului nr. 15, Strada Industriilor, Strada Gheorghe Tatarescu si Bulevardul 1 Decembrie 1918, poarta 4. In zilele de miercuri si sambata, la numerele de telefon 9640 sau 021-200.69.51, locuitorii Sectorului 3 pot solicita ridicarea de la domiciliu a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *