Comisia Europeana (CE) a anuntat ca va permite statelor membre UE sa cultive cartofi modificati genetic (MG). Mai multe organizatii neguvernamentale, in frunte cu Greenpeace, se opun propunerii CE. Ele avertizeaza ca specia de cartof MG este daunatoare atat pentru mediu, cat si pentru alimentatie.
Oreuniune a ministrilor agriculturii din cele 27 de state membre a luat in discutie posibilitatea de a permite cultivarea unei specii de cartof modificat genetic, denumite Amflora. Din specia respectiva ar urma sa se extraga cantitati importante de amidon, care va fi folosit la fabricarea hartiei si posibil ca hrana pentru animale.
Confruntarea celor 27 de ministri nu a dat nastere nici unei concluzii in privinta propunerii de a da unda verde cultivarii cartofului modificat genetic, dezvoltat de compania germana BASF, cel mai mare producator de chimicale din lume. Ministrii nu s-au pus de acord, avand pareri impartite asupra efectelor pe care le-ar putea avea cultivarea cartofului modificat genetic. Din aceasta cauza, decizia finala revine acum Comisiei Europene.
Tabara oponentilor a fost reprezentata de 11 tari, intre care Austria, Irlanda, Luxemburg si Italia, care s-au declarat vehement impotriva masurii. In acelasi timp, alte zece state, ca Marea Britanie, Belgia, Germania si Suedia, au sustinut propunerea. Intre cei sase ministri care s-au abtinut sa inainteze o pozitie se afla si reprezentant ii Frantei, Sloveniei, Bulgariei, Spaniei, precum si ministrul roman al Agriculturii, Decebal Traian Remes. Disputa e cu atat mai adanca cu cat parerile asupra acestei probleme sunt impartite, si Comisia Europeana pare hotarata sa adopte masura in perioada imediat urmatoare.
Reprezentantii Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) sustin ca specia de cartof MG nu este sigur atat pentru oameni si animale, precum si pentru mediu si nu exista riscul de a cauza efecte nedorite. „Specia de cartof a fost supusa analizelor, nu prezinta nici un pericol”, a spus Barbara Helfferich, purtatoare de cuvant a comisarului european pentru mediu, Stavros Dimas.
Sursa: Banii Nostri