Cea mai nordica padure exotica, in care se gasesc liane, este lasata de izbeliste

Cea mai nordica padure exotica, in care se gasesc liane, este lasata de izbeliste

Iesita rapid din lumina reflectoarelor dupa scandalul cailor asa-zis salbatici zona Letea a ramas la fel de vitregita de soarta. Cea mai nordica padure exotica, in care se gasesc liane, este lasata de izbeliste, protejata parca „la misto“ de un gard aproape inexistent

Situata in apropierea comunei C.A.Rosetti, padurea Letea este un paradis asezat intre canalele Deltei, cu stejari seculari ce par desprinsi din filmele fantastice,liane ecuatoriale infasurate pe crengi ca niste serpi, dune de nisip de dupa care parca te astepti sa apara niste beduini pe camile.
In 1930, o parte a padurii Letea a fost pusa sub ocrotire, iar in 1938 a devenit rezervatie naturala. In 1980, padurea Letea a fost declarata Rezervatie a Biosferei, iar zece ani mai tarziu a fost inclusa ca zona strict protejata in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Singura protectie fizica gandita de autoritati pentru ca animalele domestic si semisalbatice din zona sa nu distruga ecosistemul a fost un gard din sarma ghimpata.
„In 95 padurile Letea si Caraorman au fost imprejmuite cu un gard de sarma ghimpata care a putrezit. Bani de intretinere nu s-au mai dat. Iar la distrugerea gardurilor au contribuit si localnicii care au rupt imprejmuirea pentru a intra acolo cu animalele la pasunat’“ a declarat guvernatorul Grigore Baboianu.

Click pe poze pentru o fotogalerie cu gardul invizibil de la Letea

In momentul de fata accesul in padure nu este ingradit de nimeni, desi oficial avand in vedere ca Padurea Letea este zona strict protejata accesul se face numai cu insotitor, agent ecolog din cadrul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in caz contrar riscati o amenda de trei mii de lei. Urmele fostului gard nu impiedica insa pe nimeni, poarta din sarma ruginita este larg deschisa iar in zona nu se gaseste nici macar un simplu semn de interzicere a accesului, sau macar un indicator cu numele padurii!
Cititi mai mult despre acest subiect in Adevarul de maine, editia de Constanta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *