Aceste alimente au fost concepute pentru consumul matinal. Nutritionistii recomanda insa tuturor sa le manance pe toata durata unei zile fara a fi supusi vreunui risc
Cerealele pentru micul dejun sunt un element constant pe mesele vest-europenilor. In Romania, piata acestor cereale este inca in formare, dar, in acelasi timp foarte dinamica, avand in vedere ca ritmul de crestere anual al consumului unor astfel de produse este de 50 la suta.
Pe rafturile supermarketurilor din Romania, un loc specific este rezervat cerealelor pentru micul dejun. Cu ambalaje sofisticate, in cutii mai mari sau mai mici, exista cereale pentru toate categoriile de persoane, atat in ceea ce priveste varsta, cat si posibilitatile lor financiare.
Exista cereale special create pentru copii, adolescenti, femei insarcinate sau femei care urmeaza diverse regimuri pentru mentinerea greutatii optime.
In Romania, consumul mediu anual pe cap de locuitor este de aproximativ 370 de grame. In tara vecina, Ungaria, consumul de cereale este dublu. Fiecare englez, in schimb, mananca peste sase kilograme de cereale la micul dejun in fiecare an.
Cele mai mari vanzari au loc in mediul urban. In urma unor studii de piata, s-a constatat ca, in tara noastra, femeile consuma mult mai multe cereale decat partea masculina a populatiei. In acelasi timp, adultii sunt amatori de cereale dietetice, iar copiii mananca mai multe astfel de produse dulci.
Cerealele pentru micul dejun se obtin din grau, orez, porumb, secara, orz si ovaz. Acestora li se adauga miere, zahar, ciocolata sau fructe confiate. Ele au fost concepute pentru a favoriza consumul alimentelor cerealiere, mai ales dimineata.
Micul dejun este considerat cea mai importanta masa a zilei, de aceea trebuie sa fie bogat in glucide si nutrimente care sa asigure aproximativ 25 la suta din aportul zilnic recomandat. Numeroase studii de specialitate au demonstrat beneficiile pe care le presupune un mic dejun complet si echilibrat.
Prima masa a zilei permite realizarea unor performante fizice si intelectuale remarcabile, favorizand procesul de memorizare. A fost dovedit stiintific faptul ca marii consumatori de cereale la micul dejun obosesc mai greu si au un randament ridicat in procesul de invatare.