China, Argentina, Canada, campioane la albinarit

Adrian R?dulescu: Albina este cel mai bun prieten al omului

Numarul coloniilor de albine domestice de pe suprafata globului a crescut cu 45% din 1961.
albinarit
Aceste date, publicate in revista „Current Biology”, pot parea surprinzatoare avand in vedere faptul ca tot mai multi apicultori se plang de rata crescuta a mortalitatii in randul acestor insecte. Mobilizarea stiintifica si politica in jurul acestui subiect a luat amploare.

Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetatorul argentinian Marcelo Aizen si colegul sau canadian Lawrence Harden au folosit statistici ale Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO). Cifra demonstreaza de fapt o evolutie a septelului apicol mondial.

Mediatizare excesiva

Declinul constatat in Statele Unite ale Americii si in unele tari din Europa este compensat astfel de o crestere importanta in China, Argentina sau Canada.

„Tendintele inregistrate in Statele Unite si in Europa au fost mediatizate excesiv, dar realitatea este eterogena. Colapsul coloniilor de albine nu este un fenomen mondial, iar in ceea ce priveste polenizarea, la nivel global, nu putem vorbi despre o criza”, spune Aizen.

„Aceasta concluzie nu pune in discutie adevaratele probleme biologice prezente in anumite tari, dar subliniaza faptul ca solutiile trebuie cautate la nivel local, si nu global”, adauga el.

Bernard Vaissiere, directorul laboratorului pentru polenizare si ecologia albinelor de la Institutul National de Cercetari Agronomice din Avignon, este insa de parere ca acest studiu prezinta un interes in analizarea cifrelor disponibile la scara mondiala, dar ca aceste concluzii trebuie totusi nuantate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *