Circa 300 de hectare de vegetatie din Delta Dunarii au ars in ultimele doua saptamani, in urma unor incendii care au aparut pe fondul caldurii si a cotelor reduse ale apelor fluviului, transmite corespondentul ROMPRES.
Comisarul sef al Garzii de Mediu a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Costel Ifrim, a declarat ca situatia este monitorizata, acesta fiind singurul lucru pe care il pot face autoritatile.
„Pur si simplu nu avem cum sa intervenim. Am discutat cu toate autoritatile judetene din cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, insa nu avem dotarea necesara interventiei in zone mlastinoase”, a declarat Costel Ifrim.
El a precizat ca, in zonele in care s-au semnalat incendii, apa este foarte mica pentru a se putea ajunge cu o nava si prea mare pentru a putea fi strabatuta pe jos. „In Grecia, Italia, unde au aparut incendii se intervine cu elicopterul, dar nu cred ca Romania detine un asemenea aparat cu ajutorul caruia sa putem interveni in cazul incendiilor din Delta”, a mentionat Costel Ifrim.
Comisarul sef al Garzii de Mediu a ARBDD a anuntat ca va solicita autoritatilor nationale de resort sprijin pentru achizitionarea unui elicopter cu ajutorul carora agentii ecologi si pompierii sa intervina pentru stingerea sinistrelor din Delta.
El a subliniat ca in zona exista focare ce persista de doua saptamani care mocnesc in timpul zilei si se reaprind atunci cand vantul incepe sa sufle. „Aceste incendii nu sunt normale.
Aparitia lor este favorizata de seceta, in Delta existand zone in care nu a plouat niciodata in acest an, si de uscaciunea plantelor, covorul de vegetatie fiind cel care arde mocnit”, a declarat comisarul sef Costel Ifrim.
Din punct stiintific, conform sursei citate, incendiile care ameninta Delta Dunarii afecteaza vegetatia care ar putea sa nu se mai regenereze anul viitor si pun in pericol fauna.
Sursa: Rompres