Germania acuza SUA ca boicoteaza reuniunea asupra incalzirii globale

Relatiile dintre autoritatile de la Berlin si cele de la Washington, relansate cu mult fast in primavara, printr-o serie de acorduri economice, au reusit sa ia o turnura destul de tensionata, din cauza conferintei internationale asupra climatului, care are loc azi si maine in SUA.

Oficialii germani, alaturi de alti demnitari din statele Uniunii Europene, au acuzat Washingtonul ca incearca sa boicoteze aceasta reuniune recurgand la un subterfugiu. Mai exact, conform saptamanalului “Der Spiegel”, care citeaza surse apropiate Cancelariei de la Berlin, americanii nu doresc sa invite ministrii la conferinta.

Astfel, daca la reuniune vor fi prezenti numai functionari de “rangul al doilea sau al treilea”, nicio decizie importanta nu se va putea lua, deoarece acestia nu dispun de mandatul necesar pentru a lua o pozitie politica. “Strategia” SUA este pusa de europeni si pe seama faptului ca aceasta conferinta a fost organizata in urma cererii exprese facute de presedintele SUA, George W. Bush, in ajunul summitului G8 de la Heiligendamm (Germania), unde lupta impotriva incalzirii climatice a dominat discutiile, informeaza AFP.

Casa Alba a dezmintit insa acuzele autoritatilor din statele UE. “Aceasta informatie este complet falsa. Am confirmat prezenta ministrilor, inclusiv ai afacerilor externe, si vom continua sa o facem”, a declarat sambata Scott Stanzel, purtatorul de cuvant al Casei Albe.

O declaratie cusuta cu ata alba, de vreme ce atat Germania, cat si alte guverne ale UE au continuat sa protesteze pe langa Washington si au cerut ca ministrii lor sa fie invitati. In special Berlinul a cerut ca la reuniune sa fie prezent ori ministrul Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, ori macar cel al Mediului, Sigmar Gabriel.

Incapatanarea de care da dovada Germania in vederea participarii ministrilor sai la Conferinta asupra climatului este motivata pur politic. Daca SUA au tot interesul ca reuniunea ( la care vor fi prezente atat statele UE, ONU, dar si alte 15 tari) sa se concluzioneze fara hotarari spectaculoase, deoarece America produce 25% din emisiile mondiale de gaz cu efect de sera, germanii au un interes total opus.

In urma unei reuniuni de doua zile, pe care a avut-o la sfarsitul saptamanii cu partenerii de coalitie, cancelarul german Angela Merkel a transformat reducerea gazelor cu efect de sera in principala prioritate a cabinetului sau in urmatoarea perioada. Prin urmare Germania trebuie sa dea dovada de vehementa si sa militeze pentru acceptarea de cat mai multe state a tintelor Protocolului de la Kyoto, in special de catre americani, care pana in prezent au refuzat sa-l ratifice.

Sursa: Gandul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente