O organizatie de protectie a mediului a anuntat ca substanta folosita de Pepsi pentru colorarea celebrei bauturi contine un nivel mult prea ridicat de substante cancerigene, chiar si dupa ce compania a anuntat ca va schimba formula de preparare, scrie Huffington Post.
In luna martie, companiile PepsiCo Inc. si Coca-Cola.co au sustinut ca-si vor modifica retetele pentru culoarea caramel a bauturilor, la nivel national, pentru a respecta noua legislatie adoptata in California, conform careia bauturile care depasesc un anumit nivel de substante considerate periculoase pentru organism sa fie etichetate cu un semn de avertizare pentru pericol de cancer.
Substanta considerata periculoasa este 4-Methylimidazole, care se formeaza in urma procesului de fierbere. Substanta chimica a fost legata de cancer la soareci de laborator in cadrul unui studiu, dar nu exista dovezi ca ar reprezenta un risc pentru sanatatea oamenilor, potrivit Asociatiei Americane a Bauturilor Racoritoare. Autoritatea pentru Alimente si Medicamente din SUA afirma ca o persoana ar trebui sa consume peste 1.000 de doze de Coca-Cola sau Pepsi pe zi pentru a acumula o doza de substanta chimica similara cu cea folosita pe soareci in testele de laborator.
Organizatia de protectie a mediului The Center for Environmental Health a descoperit ca din luna martie, de cand Pepsi si Coca-Cola au anuntat ca vor reduce nivelul de 4-Mel din bauturile sale racoritoare, Pepsi pare sa fi respectat acest lucru doar pentru produsele comercializate in interiorul statului California, cele din exterior ramanand exact la fel.
Pepsi a anuntat ca furnizorul colorantului isi schimba formula de preparare, procesul fiind complet la nivel national in februarie 2014. Potrivit reprezentantilor companiei, schimbarile vor fi facute si la nivel global, insa acestia nu au precizat intervalul de timp necesar pentru a respecta noua formula de preparare.