Nicio masina, fie ea ambulanta sau pompieri, nu mai intra si nu mai iese din comuna. Peste 2500 de oameni au pierdut contactul cu realitatea dupa ce stalpii de pe marginea drumului au fost ingropati in pamant, ei ramanand fara curent electric si cablu de televiziune.
Le fuge pamantul de sub picioare! Inmuiati de ploi, versantii o iau la vale cu tot cu stalpi de curent, distrugand drumuri si amenintand sa ingroape si case.
Comuna damboviteana Pucheni arata de parca a fost bombardata. Cei nascuti si crescuti acolo, aproape 2.500 de oameni, isi fac cruci pana la pamant si spun ca nu au mai vazut asa ceva decat in anii „70. La ei nu au cum sa mai ajunga nici salvarea si nici pompieri. Oamenii au inceput deja sa-si faca aprovizionarea din localitatea invecinata. „Am ramas izolati. A mai fost asa doar in 1972. Ne vom descurca cum vom putea. Mergem pe jos pana la autobuzele de la Malu cu Flori si de acolo in alte localitati. Nici macar cu caruta nu poti circula pe aici”, Ion Murgeanu.
„Am fost pe jos pana in Malu cu Flori sa luam provizii. Am luat un sac intreg de paine si pentru noi si pentru vecini. Speram sa ne ajunga cateva zile, dupa aceea mergem iar pe jos sa ne aprovizionam”, spune alt localnic.
Drumul Judetean 724 este plin de cratere
Pamantul a luat-o pur si simplu la vale cu tot cu drum si cu stalpii de electricitate. Craterele formate pe drum ating pe alocuri si un metru si jumatate. „Suntem complet izolati. Nu avem alta iesire, aceasta era singura cale de acces. Nu mai potae circula nicio masina pe aici iar aprovizionarea se face cu mana. O sa ne confruntam cu probleme mari, oameni bolnavi, gravide, care nu stiu cum vor putea ajunge la spital”. Petre Voicu, primar Pucheni.
Problema e departe de a fi rezolvata
Chiar daca se vor gasi fonduri pentru repararea drumului, lucrarile s-ar putea intinde si pe un an de zile. „Problema este foarte grava. Dealurile au luat-o la vale si pe o portiune de un kilometru iar drumul este total rupt si deplasat. Rupturile ajung in unele locuri si la un metru si jumatate. Ceea ce este mai grav este ca dealurile coboara inca si nu se vor opri nici in urmatoarele zile probabil. Noi am facut o evaluare a situatiei si este foarte important ca Guvernul sa ne inteleaga si sa ne sprijine. Consiliul Judetean nu va face singur fata acestei lucrari de anvergura, care s-ar putea intinde si pe un an de zile”, a declarat Iancu Caracota, prefectul judetului Dambovita.
Avertizare hidrologica pe raurile din judet
Oamenii stau si acum cu frica in san. Va mai ploua, spun hidrologii, care au emis cod portocaliu pe raurile din sapte judete. DJ 724 Malu cu Flori – Pucheni este total inpracticabil, iar faliile alunecarilor de teren au blocat paraul Valea Larga, apa deversand peste pamantul rezultat din alunecari. Cetatenii din zona afectata de alunecari de teren vor primi astazi, paine si apa potabila din partea Filialei de Cruce Rosie Dambovita. Voluntarii vor fi sprijiniti in aceasta actiune de pompieri si jandarmi.
Mii de oameni au ramas fara curent in mai multe localitati
7 localitati dambovitene sunt in continuare nealimentate cu energie electrica, desi echipe de specialisti au lucrat continuu pentru remedierea defectiunilor. Este vorba despre Miclosanii Mari, Valea Larga, Bradatel, Varfureni, Merisoare, Pucheni si Candesti Deal. Din cauza topirii zapezii si a precipitatiilor, suprafete mari de terenuri agricole sunt inundate in localitatile Costesti, Produlesti, Titu, Odobesti, Potlogi, Gura Sutii, Branistea, Lunguletu, Racari si Contesti. Potrivit raportarilor transmise de Sistemul de Gospodarire a Apelor, debitele sunt in scadere pe toate raurile aflate sub observatie.
Marin Nicolae, localnic
„Fereasca Dumnezeu sa avem nevoie de ambulanta sau de pompieri ca nu ne poate ajuta nimeni in momentul de fata.”
Sursa: Adevarul