Nu se stie cine a decis ca groapa de gunoi sa fie amplasata pe muntele din pasul Metecanis, judetul Suceava.
Platforma ecologica de la Pojorata se va intinde pe o suprafata de 4,4 hectare si va avea o capacitate de 350.000 de tone, suficient de mare incat sa asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din judet cel putin pana in 2037.
Acolo vor fi depozitate deseurile colectate din zona de munte a judetului. In baza aceluiasi proiect, la Vatra Dornei si la Campulung Moldovenesc vor fi amenajate doua statii de transfer si selectare a deseurilor.
5.000 de proteste pe Facebook
Deja au inceput campanii pe internet, in special pe reteaua de socializare facebook, prin care sute de persoane se opun acestui proiect.
„Nu pot intelege cum au putut gandi in inima Bucovinei sa faca asa ceva? Groapa de gunoi trebuia sa fie la usa celui care a aprobat asa ceva, atunci nu ar fi avut nimeni de comentat. Am citit undeva ca Romania va fi complet vanduta si incep sa cred asta ca romanul nu are nici un cuvant de spus”, e unul dintre comentarii.
Protestul de pe Facebook a fost initiat de catre un tanar din municipiul Campulung Moldovenesc, Gheorghe Sologiuc care a facut mai multe fotografii pe santierul viitoarei gropi de gunoi si a realizat chiar si un filmulet pe care l-a distribuit pe internet.
Materialul video „Bucovina, te iubesc” a adunat deja pe Youtube aproape 5000 de vizualizari.)
„Sapa un munte intreg, buldozere si excavatoare. Locatii erau o gramada unde sa faca aceasta groapa, da nu in varful muntelui …”, scrie Gheorghe Sologiuc, pe pagina lui de facebook „Solo Gheorghe”.
Si Sandrinio Neagu, un jurnalist sucevean, a semnalat pe blogul sau dezastrul: „Specialistii de la Mediu spun ca se puteau gasi alte „n” solutii mult mai bune, pentru ca si gunoiul asta pe care- l producem noi trebuie dus undeva, dar nu in varf de munte. Oamenii din zona incep sa ia atitudine vizavi de acest proiect, dar cred ca deja este prea tarziu, pentru ca lucrarile la viitoarea groapa de gunoi de pe Mestecanis sunt destul de avansate”.
Ce spun autoritatile: „Amplasamentele au fost stabilite de vechea conducere”
Catalin Nechifor (PSD), presedintele Consiliului Judetean, sustine ca amplasamentul a fost stabilit in perioada 2008- 2009 de predecesorul sau, Gheorghe Flutur (PDL). Acesta din urma a declarat ca isi asuma doar semnarea proiectului, „dar amplasamentele au fost stabilite de vechea conducere”. Adica, pe vremea cand la conducerea CJ Suceava era un alt membru PSD, Gavril Marza.
Gheorghe Ignatescu, sef Serviciu UIP (Unitatea de Implementare a Proiectului) a declarat pentru EVZ ca locatia aleasa este intre cele doua statii de transfer de la Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei, de unde va fi adus gunoiul la groapa de gunoi.
„Solul nu va fi infestat, se vor respecta toate conditiile de mediu. Sunt puturi prin care se va monitoriza permanent apa freatica, iar in privinta mirosurilor, operatorul care va administra platforma ecologica va avea obligatia sa acopere zilnic gunoiul adus cu un strat de pamant, asa-zisul sistem sandvis”, a declarat angajatul CJ Suceava.
Gheorghe Ignatescu a mai aratat ca goapa de gunoi nu va putea fi vazuta de pe drumul national (DN 17). „Va fi si o parte de peisagistica, se vor planta arbori si arbusti, va fi realizata o perdea de copaci.
Mister total
Nimeni nu a putut da un raspuns concret de ce a fost ales pasul Mestecanis ca si locatie a gropii ecologice de gunoi. Autoritatile au ridicat din umeri si au dat vina pe predecesorii lor la conducerea judetului. Gheorghe Ignatescu, sef Serviciu UIP (Unitatea de Implementare a Proiectului) , a explicat ca s-a luat in vedere faptul ca amplasamentul trebuia sa fie pe domeniul public al statului, sa fie intre Vatra Dornei si Campulung Moldovenesc, unde se afla statiile de transfer (pentru diminuarea costurilor de transport) si sa fie cat mai putin vizibil de la drum (in cazul de fata DN 17).