Copiii din Giulesti-Sarindar vor sa produca energie electrica din gunoaiele care le-au impanzit cartierul

Peste 20 de companii "adopta" copii in cadrul unui proiect al Stop Hunger
Copiii din Giulesti-Sarindar vor sa produca energie electrica din gunoaiele care le-au impanzit cartierul

Proiectul lor ingenios a fost premiat de Enel in cadrul a doua programe educationale destinate elevilor

Desi invata in cele mai cumplite conditii si traiesc intr-unul dintre cele mai defavorizate cartiere ale Capitalei, Giulesti-Sarindar, elevii Scolii nr. 153 dau dovada de multa imaginatie si spirit civic. Ei i-au impresionat pe cei mari cu proiectul lor de transformare a cartierului lor rau-famat intr-o „ferma de energie”, folosind ca materie prima de preparare a electricitatii gunoaiele care zac la intamplare pe strazile din apropierea caselor lor.
Ideea indrazneata de a transforma deseurile menajere de pe strazi in energie utilizabila apartine elevilor clasei a VIII-a B . Copiii, sub indrumarea profesorului Carmen Mihailescu, au gasit o imensa oportunitate in folosirea gunoaielor care le-au invadat cartierul pentru crearea unei „ferme de energie”, care sa alimenteze locuintele din cartier. Elevii s-au strans in laboratorul de fizica si au realizat o serie de experimente practice cu ajutorul deseurilor regenerabile: au produs electricitate folosind resturi de fructe, au obtinut hidrogen prin electroliza, au realizat proiectul unei centrale producatoare de energie verde, au conceput macheta functionala a centralei si au construit o eoliana de mici dimensiuni.

Pentru a strange fonduri pentru proiectul lor, copiii au realizat obiecte artizanale din materiale reciclabile supuse vanzarii. Insa, pentru a pune in practica aceasta idee au nevoie de sume mult mai consistente. Ideea lor a fost premiata insa de reprezentantii companiei de electricitate Enel, care au si initiat acest program educativ. In cadrul aceluiasi program, elevii Colegiului National „Lucian Blaga” din Constanta au primit premiul intai pentru ideea creaii unui parc de distractii autoalimentat cu energie electrica.

La fel de apreciat a fost si proiectul elevilor Scolii Gimnaziale nr. 6 din Timisoara, care au realizat macheta functionala a unei statii de autobuz ecologice. Eco statia de autobuz a fost dotata cu 8 lampi fotovoltaice, care permit stocarea energiei solare pe timp de zi si comutarea automata pe iluminare cand este necesar. Toti elevii premiati in cadrul acestui program vor fi recompensati financiar si cu diplome, azi, in cadrul unei ceremonii care va avea loc in aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Capitala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *