Creierul pisicilor, sursa de inspiratie pentru computerele viitorului

O pisica poate recunoaste o fata mult mai repede si mai eficient decat un supercomputer. Acesta este unul dintre motivele pentru care creierul felinelor este modelul pentru un computer super-rapid inspirat din biologie.pisicutze

Dispozitive electronice care mimeaza functionarea neuronilor pisicilor ar putea permite computerelor, intr-o buna zi, sa invete si sa recunoasca informatii mai bine decat oamenii.

Astfel de dispozitive asemanatoare creierelor ar putea indeplini decizii mai complexe si ar putea efectua mai multe operatiuni in acelasi timp decat computerele din ziua de azi, spun cercetatorii.

„Construim un calculator in acelasi fel in care natura realizeaza un creier”, a declarat cercetatorul Wei Lu, inginer de computere la Universitatea Michigan.

Dispozitivele la care lucreaza cercetatorii de la Universitatea din Michigan folosesc „memristori”, niste elemente de circuit care poarta amintiri din trecut. „Memristorii” se comporta precum niste sinapse, care leaga neuronii unii de ceilalti.

Unul dintre cele mai sofisticate supercomputere din lume, Dawn, de la Lawrence Livermore National Laboratory, poate simula 1 miliard de neuroni si 1o trilioane de sinapse, depasind capacitatea creierului unei pisici. Insa informatiile sunt procesate de la 100 la 1000 de ori mai incet decat in capul pisicii.

Computerele normale executa un cod liniar. Sunt excelente la rezolvarea unor operatiuni relativ simple cu variabile limitate.

Dar un creier poate realiza mai multe operatiunii in acelasi timp, in paralel. Asa putem recunoaste o fata instant, dar un computer ar avea nevoie de mai mult timp si de mai multa energie.

Cercetatorii doresc sa realizeze un creier electronic la fel de inteligent ca cel al pisicilor. De exemplu, sa isi dea seama care este cel mai scurt drum de la usa de la intrare pana pe canapea, intr-o casa plina de mobila, chiar daca canapeaua este mutata de fiecare data in alta parte a casei.

„Departamentul de Aparare ar putea fi interesat de folosirea unor astfel de computere inteligente pe arme sau pe vehicule care nu sunt conduse de oameni, pentru a lua deciziile direct, fara sa mai trimita imagini la oameni si sa astepte comenzi”, a declarat Lu.

Wei Lu si colegii sai au publicat cercetarea in editia din aprilie a revistei Nano Letters.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *