PROBLEME – Ecologistii critica autoritatile
Romania va anunta in aceasta saptamina care va fi strategia sa de dezvoltare durabila pe viitorii 30 de ani. Ca orice treaba romanesca, nu a putut fi dusa la indeplinire fara certuri, acuze si scandaluri. Guvernantii au fost criticati de ecologisti, autoritatile n-au dat doi bani pe parerea societatii civile.
In teorie, lucrurile stau minunat. Romania, stat membru al Uniunii Europene, lucreaza la o strategie de dezvoltare durabila care sa fie pusa in practica in urmatoarele trei decenii. E un lucru normal, pentru o tara semnatara a Tratatului de aderare. Fiecare stat din UE are asa ceva si toate tarile incearca sa se orienteze spre tehnologiile curate, sa aiba grija de mediu, sa dezvolte comunitatile in functie de necesitatile lor si in functie de prioritatile guvernelor. Nu in ultimul rind, relatia dintre natura si productie trebuie regindita. Cel putin asa e „la ei”. Spre asa ceva tinde si Romania. Ar trebui sa ne concentram mai mult pe sursele regenerabile de energie: eoliene, biocombistibili, biomasa. Ar trebui sa renuntam treptat la termocentralele foarte poluante in favoarea hidrocentralelor sau a energiei solare. De asemenea, ar trebui sa mai construim centrale nucleare, patru la numar care sa contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si sa eficientizeze productia de energie electrica. Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila (SNDD) este documentul programatic realizat conform exigentelor Uniunii Europene de catre Guvernul Romaniei prin Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in colaborare cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare prin Centrul National pentru Dezvoltare Durabila. La Bucuresti se lucreaza la acest document de la inceputul anului, iar lansarea este programata pentru aceasta saptamina. Aici incep problemele.
FARA VIZIUNE. SNDD a fost lansata la 22 ianuarie 2008 in prezenta lui Traian Basescu si urma sa fie finalizata si prezentata Comisiei Europene pina la sfirsitul lui 2008. Principalul for deliberativ este Consiliul National de Dezbatere Publica, insa deciziile acestuia au fost contestate de mai multe organizatii neguvernamentale. Suparati, ecologistii au acuzat ca strategia nu este altceva decit o compilatie din documente vechi si au cerut mai mult timp pentru elaborarea ei, solicitind in acelasi timp ca vocea lor sa fie ascultata.
Aminare
In urma cu o luna si jumatate mai multe ONG-uri au trimis o scrisoare deschisa Presedintiei si Cancelariei primului ministru in care semnalau aceste probleme. Pina acum nu s-a primit nici un raspuns. Ultima intilnire a Consiliului National de Dezbatere Publica a strategiei trebuia sa aiba loc la 29 mai, dar termenul s-a prelungit initial pentru astazi. Saptamina trecuta a fost aminat din nou pina la o data nedefinita. Intre timp, pe internet au mai aparut trei versiuni ale Strategiei. Nici una dintre ele, insa, nu include nici un fel de idei din comentariile pe continut trimise de ONG-uri. Ecologistii sint hotariti sa continue actiunile, avind in vedere ca acest document ar trebui sa fie baza dezvoltarii Romaniei pe urmatorii 30 de ani.
Sursa: Jurnalul National