Cum scapam de nitriti?

nitritiS-au intampalt numeroase nenorociri datorita nitritilor din apa pe care ,cetatenii Romaniei din zonele de ses, o consuma ca apa potabila.Se cunosc si cauzele prezentei acestora in panza freatica a zonelor joase. Sunt fostele zone cooperativizate in care agricultura s-a facut in mod intensiv si s-au folosit foarte multe ingraseminte chimice pe de o parte, iar pe de alta parte inexistenta foselor septice din majoritatea zonelor.La munte lucrurile stau alfel, nici nu s-a efectuat o agricultura atat de agresiva deorece aceste zone nu au fost cooperativizate si nici circuitul dejectiilor animale si nu numai a fost un pic altfel.

Problemele care apar in urma acestor stari de fapt sunt multiple si cu implicatii variate.

In primul rand in jurul marilor orase din zonele de campie ale tarii s-au dezvoltat numeroase fabrici de productie a diferitelor alimente: de la mezeluri,  la dulciuri, nemaipomenind de fabricile de paine.Problema nu e ca s-au dezvoltat, ci ca zonele nu au retea de apa si canalizare, iar apa pe care o folosesc la producerea diferitelor alimente  provine de cele mai multe ori din foraje, care au o apa bogata in nitriti si dupa cate stiu acestia nu se distrug prin fierbere, deci……..!?

In al doilea rand in aceste zone se afla si numerosi producatori de alimente „bio” sau „eco”.La obtinerea acestor produse se exploateaza aceste soluri despre care se stie ca detin cantitati insemnate de nitriti, nemai punand la indoiala ca potentialul de legume eco necesita irigari care nu se fac cu apa distilata.

In concluzie, nu stiu cand si cum o sa avem alimente fara nitriti, exceptandu-le, evident,  pe cele produse in zonele de munte, dar acolo nu se pot cultiva foarte multe pentru ca nu ajung la maturitate.

Va spun toate acestea pentru ca m-am nascut si am crescut intr-o zona aproape de munte, iar acum din motive economice locuiesc intr-una de campie si am simtit si trait diferenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *