Curs complet de permacultura, certificat international

Pentru prima data in Romania:
Curs complet de permacultura, certificat international
26 septembrie – 5 octombrie 2010, Malin
Ermitajul de la Malin, jud. Bistrita-Nasaud

Permacultura, ideal social alternativ
„Din punctul meu de vedere, nu vad alte solutii la problemele umane decat formarea de comunitati mici, responsabile, implicate in permacultura si technologiile adecvate. Societatea este intr-o stare ciudata: obezitate in nord, foamete in partea de sud; petrolul se epuizeaza iar noi continuam sa construim autostrazi. Avand in vedere aceasta nebunie universala, singurul raspuns este de a ne aduna cu prietenii si de a incepe construirea unei alternative”
Bill Mollison, Permaculture II, 1978

Ce este permacultura
Permacultura este o abordare a asezarilor umane si a proiectarii sistemelor agricole care imita relatiile gasite in natura.
Un sistem care se auto-sustine: Permacultura proiecteaza mediul astfel incat acesta sa se auto-sustina. Se bazeaza pe principii ecologice si biologice, folosind de multe ori modele care apar in natura, pentru a maximiza efectul si a minimiza munca. Permacultura isi propune sa creeze sisteme stabile, productive, care sa raspunda nevoilor umane si sa integreze armonios mediul cu locuitorii sai. Procesele ecologice ale plantelor, animalelor, ciclurile lor de hranire, factorii climaterici si ciclurile meteorologice sunt luate toate in considerare. Nevoile locuitorilor sunt asigurate prin utilizarea tehnologiilor pentru producerea de alimente, energie, adapost si infrastructura.

Munca minima, rezultate maxime: Elementele dintr-un sistem sunt privite in relatie unele cu altele, astfel incat rezultatele unora pot fi surse pentru celelalte. Intr-un sistem de tipul permaculturii, munca este minimizata, „deseurile” devin resurse, cresc productivitatea si randamentul iar mediul este restaurat. Principiile permaculturii pot fi aplicate oriunde, la orice scara, de la asezarile urbane dense la gospodariile individuale, de la ferme la regiuni intregi.

De unde provine permacultura: Permacultura ca metoda sistematica a fost practicata prima data de catre agricultorul austriac Sepp Holzer in anii 1960 si apoi dezvoltata pe baze stiintifice de australienii Bill Mollison, David Holmgren si asociatii lor in anii 1970, intr-o serie de publicatii.

Termenul de permacultura deriva din agricultura (sau cultura) permanenta.
Spre ce se indreapta permacultura: Intentia este ca, prin invatarea rapida a unui set de principii de proiectare de catre cat mai multi indivizi, ei sa-si poata proiecta mediul si sa-si poata construi asezari capabile sa se auto-sustina.
In acest fel se reduce dependenta societatii de sistemele industriale de productie si distributie pe care Mollison le considera ca fiind fundamental vinovate de distrugerea sistematica a ecosistemelor Pamantului.

Plecand de la sistemul de proiectare de tip agro-ecologic, permacultura s-a dezvoltat la scara internationala. Comunitatile de tipul „permaculturii” continua sa se extinda si sa dezvolte idei originale, integreaza o serie de idei de cultura alternativa, prin intermediul unei intregi retele de publicatii, gradini de permacultura, programe de formare si forumuri pe internet.

Permacultura devine tot mai mult o forma de arhitectura a naturii, precum si o institutie informala a idealurilor sociale alternative.

Cursul complet de permacultura va fi sustinut de Steve Read si Pascal Depienne
de la „L’Universite Populaire de Permaculture” (UPP – Franta)
Durata:
72 ore de scolarizare care acopera programa institutului international de permacultura
La finalul cursului, se obtine un certificat recunoscut international.
Cursul este sustinut in limba engleza
Locurile sunt limitate (15)
Informatii si inscrieri:
http://permacultura.alvalia.ro
Email: [email protected]
Informatii suplimentare
– Despre Steve Read: http://permacultureinstitute.pbworks.com/SteveR
– Despre UPP: http://www.permaculture.fr/
– Despre ermitajul de la Malin: www.ermitajmalin.ro
– Bibliography and learning resources: en.wikipedia.org/wiki/Permaculture

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *