De anul viitor carasenii si-ar putea ascunde gunoiul sub pres

Depozitul de deseuri al judetului, care trebuie finalizat pana in vara anului viitor, exista doar pe hartie. Cetatenii din Lupac au luat foc cand au auzit ca toate gunoaiele din judet ar putea ajunge sub nasul lor si se opun proiectului finantat de UE.depozit de gunoi

Pentru a se alinia normelor de protectia mediului impuse de Uniunea Europeana, judetul Caras-Severin trebuie sa stranga toate deseurile intr-un depozit ecologic. Comunitatea Europeana nu da numai ordine, ci vine si cu banii necesari punerii in aplicare a unui asemenea proiect.

Responsabilii proiectului „Sistem integrat de gestionare a deseurilor in judetul Caras-Severin” n-au reusit insa, din 2007 pana in prezent, sa stabileasca locatia depozitului, astfel ca UE ar putea opri finantarea. „Proiectul a ramas in urma. S-a renuntat la Brebu, pentru ca erau acolo niste conducte de gaz, iar la Lupac, oamenii nici nu vor sa auda de acest depozit. Daca nu avem locatia, suntem pierduti cu Master Planul”, sustine Gheorghe Pitulan, comisar al Garzii de Mediu Caras-Severin.

Oriunde, dar nu la Lupac

O hotarare a Consiliului Local Lupac prevede alocarea unei suprafete de 40 de hectare de pasune comunala pentru ridicarea depozitului ecologic, dar oamenii se opun, chiar daca, sustin responsabilii de proiect, ar avea numai de castigat de pe urma lui. „Imaginea depozitului ecologic de deseuri nu trebuie asociata cu imaginea actualelor haldine de gunoi. Scopul acestui proiect este tocmai asigurarea conditiilor necesare introducerii unor practici noi, civilizate, la nivel european, in domeniul gestiunii deseurilor”, a precizat Sorin Frunzaverde, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Caras-Severin. O noua runda de negocieri cu localnicii din Lupac va avea loc la 21 iunie, dar oamenii sunt hotarati sa spuna un „nu” categoric proiectului.

Gunoiul inghite 50 de milioane de euro

Potrivit presedintelui CJ, Sorin Frunzaverde, necesarul de investitii in domeniul gestiunii de deseuri la nivelul judetului a fost evaluat la 53,64 milioane de euro pana in anul 2037, din care costurile de investitie finantate pana in 2013 din Fonduri Structurale in cadrul acestui proiect vor fi de 29,16 milioane de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *