De ce ataca ursii?

Trei atacuri intr-o saptamana. Turistii nu mai campeaza in munti. Avem cea mai mare populatie de ursi din Europa. Cum iesim din aceasta situatie? Ursii au pus stapanire pe Muntii Carpati. Cei mai multi se afla in Carpatii Meridionali, zona in care, de altfel, ajung si cei mai multi turisti. Vara aceasta, numarul de atacuri ale ursilor asupra oamenilor a crescut substantial.In Mures, un barbat a fost sfasiat in propria gradina. In Bucegi, chiar saptamana aceasta, un excursionist ceh a scapat mai mult mort decat viu dupa o intalnire cu ursul. Printre amatorii de drumetii montane, aproape ca s-a instalat psihoza, iar Romsilva a alcatuit echipe de patrulare pe cele mai solicitate trasee turistice. Cum se va sfarsi acest razboi?urs

Suprapopulare
Romania este tara cu cei mai multi ursi din Europa, exceptand Rusia siberiana. In tari ca Germania, Austria, Suedia nu s-a mai vazut vreun urs in libertate de 100 de ani. Ceausescu a protejat specia si a interzis complet vanatoarea dupa 1975, el si clica sa fiind singurii care mai aveau dreptul sa-i impuste. Astfel, in ultimii 30 de ani, s-a produs o explozie a cresterii demografice.

Estimarile din prezent privind populatia de ursi sunt contradictorii – unii vorbesc despre 6.000-7.000 de exemplare, altii de 8.000, iar unele surse avanseaza chiar cifra de 10.000. Numarul optim pe teritoriul Romaniei ar fi de 4.000 de exemplare, deci asistam la o dublare a efectivului normal.

Am intrat in teritoriul lor
Aceasta proliferare accelerata se produce in acelasi timp cu ofensiva omului. Turismul a fost in ultimii ani in expansiune, astfel s-au construit pensiuni in zone care in trecut erau izolate. Cel mai mare impact l-au avut defrisarile, din cauza carora sau redus teritoriile ursilor. In plus, economia de piata a condus si la dezvoltarea afacerilor cu fructe de padure, prezenta masiva a oamenilor in aceste arii deranjand ursii in perioada in care trebuie sa se hraneasca. Pentru ca si numarul turistilor, si cel al ursilor e tot mai mare de la un an la altul, sunt aproape imposibil de evitat intalnirile dintre acestia.

Ursul cauta omul
Aproape tot ce se stia despre comportamentul ursilor in interactiunea cu omul nu mai este valabil. Se stia ca ursii evita intalnirea cu omul daca il simte de departe si ca oamenii nu sunt vanati, nefiind considerati o potentiala hrana. Lucrurile sunt insa in schimbare. Ursii cauta apropierea de om pentru ca s-au obisnuit sa asocieze prezenta turistului cu mancarea pe care o are acesta in rucsac. Romanii au capatat un obicei din a hrani ursii „cersetori”, infometati oricum prin reducerea propriilor teritorii. Astfel, ursii isi pierd instinctul de a-si procura singuri hrana, cautand sa traiasca in apropierea omului.

„Solutiile sunt dificil de aplicat pentru ca asociatiile de protectie a animalelor sunt foarte vehemente. Toate masurile – relocarea, vanatoarea sportiva, crearea de rezervatii naturale – trebuie aplicate cu foarte multa diplomatie. Parerea mea este ca solutia cea mai eficienta ar fi vanatoarea sportiva, insa cotele alocate anual sunt subdimensionate”, considera Gheorghe Nechiforel, director adjunct la Romsilva.
* Fondurile de vanatoare administrate direct de catre Romsilva cuprind doar 8 judete, restul teritoriilor fiind concesionate.
* Zona pe care o controleaza reprezinta 27% din totalul fondurilor de vanatoare din Romania.
* Romsilva detine informatii precise privind populatia de ursi doar din aceasta zona.

COLTI SI GHEARE
Ultimele atacuri din vara aceasta
* Un muresean a fost sfasiat de urs in lanul de porumb din spatele casei.
* Un taran din Arges a fost devorat de urs in gradina casei.
* Doi turisti maghiari au fost atacati in Platoul Padina, un fel de Alee a Ursilor din Bucegi. Au scapat cu rani usoare.
* Un turist ceh a fost grav ranit de un urs la numai 300 de metri de intrarea in orasul Busteni.
* Un bucurestean a fost atacat si ranit la picior, in apropiere de cota 1.600 din Bucegi. Omul n-a intrat in panica, a facut galagie, si ursul a fugit.

PASIND CU GRIJA – Iubitorii muntilor renunta la corturi
Vlad Margaritescu este un bucurestean care ar vrea sa-si petreaca toate weekendurile in munti. Ii place sa stea in cort, insa evita sa campeze in spatiile amenajate, din cauza galagiei pe care o fac turistii. Desi admite ca este periculos sa petreaca noaptea in poiene, din cauza ursilor, prefera sa doarma in mijlocul naturii.

„Nu am avut probleme din cauza ursilor. O singura data un mascul ne-a vizitat cortul in care tineam mancarea si s-a multumit cu ce a gasit acolo. Cred ca inca este valabila regula care spune ca ursul nu te ataca daca ii respecti teritoriul”, povesteste Vlad.

Robert, care este un impatimit al alpinismului, are insa o alta parere. „Situatia este diferita fata de anii trecuti. Daca atunci ne instalam corturile pe unde apucam si aplicam toate metodele pentru a evita atacul vreunui urs, acum am senzatia ori de cate ori ma catar ca voi da nas in nas cu unul. Am ajuns sa renunt la cort si sa ma cazez in cabane”, spune, cu amaraciune, alpinistul.

Cabanierii nu sunt ingrijorati de aparitia ursilor. „Este ceva normal. Putemspuneca sunt dejadomesticiti de turisti”, afirma Liliana, angajata la Cabana Gura Diham, judetul Prahova. „Ei vin la gunoaiele aruncate de turistii care stau in corturi sau in rulote, pe langa cabana. Ursii devin agresivi doar atunci cand oamenii, nerealizand pericolul, se apropie prea mult si ii agaseaza cu bliturile aparatelor foto”, a precizat aceasta. Situatia este aceeasi si la cabanele Trei Brazi, Clabucet sau Diham.

Probleme mari sunt la Padina, judetul Dambovita: „Ursii vin la stanele din zona, asa cum fac an de an. Turistii insa sunt mai speriati anul acesta si unii pleaca atunci cand afla ca zona este frecventata de aceste animale”, ne-au explicat angajatii cabanei. La Padina s-au produs cele mai numeroase atacuri in ultimii ani.

SFATURI – Cum sa va feriti de urs
Pe forumuri circula foarte multe discutii despre ursi, despre intalnirile cu acestia si despre cum trebuie procedat pentru a evita un atac. Iata cateva sfaturi:
* vorbiti si cantati cand mergeti pe potecile pe care ar putea sa apara vreun urs, pentru ca acesta sa va auda de departe si sa nu fie surprins;
* daca l-ati vazut primul, iar el inca nu v-a simtit, cu miscari lente, continuati drumul prin alta parte;
* daca sunteti intr-un grup mai mare, formati un lant uman atunci cand va intalniti cu fiara, pentru a va percepe ca o masa de netrecut;
* daca vine spre dumneavoastra, aruncati-i rucsacul in fata, iar in timpul in care ursul il cerceteaza, indepartati-va cat mai mult posibil;
* cand dormiti la cort, lasati-va un tricou transpirat si ciorapii pe care i-ati purtat peste zi pe o sarma atarnata deasupra cortului. Ursul simte mirosul de om si va evita sa se apropie.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *