Flota de vase controlate de calculatoare va produce nori albi, pentru a reflecta lumina solara.
Desi trimit cu gandul mai degraba catre romanele Science Fiction, proiectele ingineresti de anvergura menite sa tina in frau schimbarile climatice ar putea reprezenta cea mai buna solutie in lupta cu incalzirea globala, sustin unii oameni de stiinta si unii antreprenori „verzi”.
Multe dintre proiectele propuse au fost insa respinse pana acum, fiind ori extrem de costisitoare, ori imposibil de implementat din motive tehnice, un exemplu fiind planul de a amplasa milioane de oglinzi in stratosfera, pentru a impiedica razele solare sa ajunga la suprafata Terrei, informeaza TimesOnline.
Exista insa si planuri promitatoare, una dintre solutiile relativ ieftine pentru controlul climei fiind o flota de 1.900 de vapoare cu panze, care ar urma sa aspire apa oceanelor si sa o imprastie prin niste cosuri foarte inalte, cu scopul de a produce nori albi.
Norii ar reflecta un procent mic (unu sau doi la suta) din lumina solara, care altfel ar contribui la incalzirea oceanelor. Desi este mic, procentul este suficient pentru a anula efectul de sera produs de emisiile de bioxid de carbon. Vapoarele nu ar gazdui echipaje umane, urmand sa fie dirijate prin satelit catre cele mai potrivite zone, situate in principal in Oceanul Pacific.
Un studiu comandat de think-tank-ul danez Copenhagen Consensus Center a demonstrat ca o astfel de flota ar costa noua miliarde de dolari si ar putea fi lansata in cel mult 25 de ani. Suma este infima in comparatie cu cele 250 de miliarde de dolari pe care tarile dezvoltate planuiesc sa le cheltuiasca anual pentru reducerea emisiilor de bioxid de carbon.
Si miliardarul american Bill Gates are un plan pentru controlul climei in care rolul esential il joaca o flota de vapoare. In luna iulie, fondatorul Microsoft a brevetat o idee de reducere a intensitatii uraganelor, cu ajutorul unor vase special echipate pentru a amesteca apa calda de la suprafata oceanelor cu cea rece din adancuri.
Sursa: Cotidianul