Pentru prima data in Romania, actiunea de colectare a deseurilor a testat mediul rural. In cele doua judete cuprinse in proiectul-pilot, Arges si Covasna, au fost colectate 18.000 de kilograme de deseuri.
Editia a treia a campaniei „Marea Debarasare” a colectat pana ieri, la ora 12:00, peste 140 de tone de deseuri de echipamente electrice si electronice, cea mai mare cantitate fiind stransa din regiunile Cluj-Napoca, Sibiu si Galati. Aflat la Intorsura Buzaului, judetul Covasna, Korodi Attila, ministrul Mediului, a dat startul celei de-a treia editii a campaniei. Noutatea acestei editii o reprezinta organizarea unei actiuni de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) si in mediul rural din judetele Covasna si Arges, sub forma unui proiect-pilot. Potrivit Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, 335 de primarii din mediul urban si rural au participat ieri la cea de-a treia editie a campaniei care trebuie sa devina cat mai repede posibil o obisnuinta lunara si in tara noastra.
INCEPUTUL. Campania „Marea Debarasare” a fost lansata in 2007 de Ministerul Mediului, iar la prima editie au fost vizate 110 localitati si s-au colectat 600 de tone de deseuri. De altfel, la nivel national, pana in luna iulie a acestui an au fost colectate 4.000 de tone de deseuri. Datele nu ne sunt insa nici pe departe favorabile, avand in vedere faptul ca Romania nu a atins inca tintele europene in acest domeniu. In urma statisticilor realizate de expertii in domeniu, pana la sfarsitul anului cantitatea de deseuri ar trebui sa se dubleze. „Nu atingem tintele europene, pentru ca la ora actuala in Romania nu exista destule deseuri in gospodarii care sa fie catalogate ca deseuri si sa se ajunga astfel la patru kilograme pe cap de locuitor. In Europa, foarte putine tari ating patru kilograme, si acestea sunt numai tarile vest-europene, consacrate, unde cultura consumatorului de echipamente este deja asemanatoare cu ceea ce vedem noi si in Romania in ultimii cinci ani, dar acolo traditia exista de 20-30 de ani”, a declarat Korodi.
Actiune lunara
Atilla Korodi a subliniat ca aceasta actiune va fi organizata in prima sambata din fiecare luna pentru ca populatia sa constientizeze importanta acestei campanii. Sistemul gandit de Ministerul Mediului presupune ca si cetatenii din localitatile participante sa scoata in fata caselor sau blocurilor, incepand cu ora 9:00, deseurile de echipamente electrice si electronice, iar primariile, prin operatorii de salubritate, sa le colecteze si sa le duca la punctele de primire stabilite in plan local. De aici, organizatiile abilitate le vor duce la reciclat si neutralizat. Ministerul Mediului a pus la dispozitia cetatenilor si doua numere de telefon – 021.316.38.74 sau 021.316.61.38 – la care pot cere detalii suplimentare referitoare la campanie.
Sursa: Jurnalul National