Delfinii, in pericol de disparitie

Marea Neagra este una dintre marile cu cel mai aglomerat trafic marin din lume. Populatiile de pesti din Marea Neagra sunt puternic amenintate de poluarea marina si deseurile revarsate din zona costiera si din navele maritime care tranziteaza marea. Acestea nu sunt singurele motive pentru care fauna si flora marii sunt distruse, ci si alte activitati poluatoare de la tarm si pescuitul fara masura. Din cauza poluarii care ameninta habitatul acvatic, zeci de delfini mor sufocati in fiecare an, fiind prinsi in plasele pescaresti. Aproximativ 20
de delfini esueaza in fiecare an pe litoralul romanesc.

„Ca rezultat al masurilor luate in ultimii ani, sursele de poluare a Marii Negre au scazut semnificativ. Cu toate acestea, poluarea este inca o problema grava pentru mare. Atat timp cat exista delfini, exista o viata sanatoasa in Marea Neagra. Trebuie sa pastram interdictia de pescuit a delfinilor pentru o mare sanatoasa”, a declarat directorul executiv al Secretariatului Permanent al Comisiei Marii Negre, Ahmet Kideys. Desi pescuitul delfinilor este interzis in toata Marea Neagra prin acorduri internationale, pescarii sunt de parere ca aceste vietuitoare sunt responsabile de diminuarea populatiei de pesti si doresc ca delfinii sa poata fi pescuiti.
Stoparea pescuitului

Comisia Marii Negre doreste sa transmita, prin activitatile ce se vor desfasura in tarile riverane marii, ca principalele cauze ale scaderii stocurilor de pesti sunt poluarea si pescuitul necontrolat. Pentru protejarea acestor mamifere vor fi organizate numeroase evenimente in Bulgaria, Georgia, Romania, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *