Garda de Mediu Cluj a facut luna aceasta controale suplimentare la rampa Pata Rat pentru a depista daca se respecta dezia de la centru, de a nu se face depozitari in vechea groapa de gunoi.
Juristii organismului de control in domeniul mediului de la Cluj au facut plangeri penale importiva conducerii societatii Salprest Rampa care administreaza groapa de gunoi a Clujului si platforma temporara de stocare. Aceasta deoarece in urma verificarilor din decembrie s-a constatat ca se depoziteaza in continuare deseuri in rampa orasului, inchisa cu jandarmi in 2010.
Chiar daca pe final de octombrie Garda de Mediu de la nivel central a sistat activitatea de depozitare a deseurilor pe platforma temporara de societatii Salprest Rampa de langa vechea groapa de gunoi (sigilata din iulie 2010), la nivel local s-a gasit o solutie de compromis. Salprest Rampa a atacat decizia Garzii de Mediu si, conform legii (Ordonantei nr. 2 din 2001, art. 32. al. 3, dupa cum a informat inca de miercuri primaria) acesta se suspenda pana la solutionarea actiunii de catre instanta.
Curtea de Apel Cluj a respins, la inceputul lunii decembrie, contestatia formulata de Salprest Rampa impotriva deciziei prin care Garda de Mediu de la centru a sistat depozitatea deseurilor la Pata Rat, pe platforma temporara de stocare a societatii. Decizia nu era definitiva si putea fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in termen de cinci zile. Acest lucru s-a si intamplat.
Numai ca, in decembrie, Garda de Mediu din Cluj a efectuat o serie de verificari la Pata Rat la vechea rampa (inchisa in 2010) si a constatat ca societarea Salprest depoziteaza in continuare deseuri si pe vechea groapa de gunoi, nu doar pe platforma temporara. Conform Planului Judetean de Gestionare a Deseurilor, in 2009 groapa de gunoi de la Pata Rat insuma 9 ha, dar avea capacitatea de stocare depasita. Anul acesta, autoritatile locale au avansat suprafata de 14 ha pentru aceasta, ceea ce denota ca groapa s-a extins pe terenurile din vecinatate, in permanenta.
„In urma verificarilor de rutina am constatat ca in continuare se fac depozitari pe vechea groapa de la Pata Rat. Juristii nostri au initiat demersurile de deschidere a dosarelor penale pentru conducerea societatii Salprest Rampa. S-au facut plangeri penale”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ seful Garzii de Mediu Cluj, Bogdan Costea. Acesta a declarat ca deocamdata depozitarea deseurilor se poate face doar pe platforma temporara, insa a apreciat ca nu se stie din 2013 ce se va intampla cu gunoaiele clujenilor, avand in vedere ca spatiul de depozitare este insuficient (aici ajung toate gunoaiele din judet, iar suprafata acesteia este de cateva hectare).
Seful societatii Salprest Rampa, Eugen Veres, spune ca solutia pentru gunoaiele clujenilor este ca acestea sa fie aruncate selective. El a declarat ca societatea va continua sa se lupte in instanta pentru ca deseurile sa poata fi in continuare depozitate in judet. Oficialul a recunoscut ca este vorba despre o solutie de avarie: doar pana in primavara mai este spatiu langa gropa de gunoi pentru depozitare, dupa care trebuie o noua rezolvare pentru stocarea acestora. „Problema este ca la Pata Rat, pe platforma temporara de stocare, vor mai incapea gunoie doar pana maxim in primavara. Dupa aceea, oricum este nevoie de o solutie. Aceasta cade in sarcina autoritatilor locale si judetene. Doar in luna decmebrie am inregistrat 170 de tone de deseuri reciclabile pe platfirma tempora si 119 tone de deseuri menajere umede. Daca nu se rezolva problema noului deposit temporat o sa fie rau din 2013. Clujenii vor fi cei care vor avea de suferit”, a spus directorul Salprest.
Veres a mai spus ca, in spiritual sarbatorilor a pregatit cate o uratura personalizata pentru clujeni, primariile din judet si autoritatile de control.
Avant in vedere ca depozitul ecologic, proiect de care se ocupa Consiliul Judetean trebuia sa fie deja functional, insa acesta este in blocaj si nu se stie exact in acest moment cand se va da in folosinta prima celula de depozitare, gunoaiele de la Cluj trebuie duse la alt depozit autorizat. Veres avansat solutia depozitului din Bistrita, dar ramane problema ca acesta sa accepte deseurile Clujului, mai ales ca el a fost capacitat pentru judetul unde a fost amenajat. Mai raman si costurile suplimentare de transport care ar ridica pretul platit in prezent de clujeni de zece ori. Mai exista si varianta unei rampe private din Hunedoara, unde unul dintre operatorii de salubritate din Cluj-Napoca, Rosal, deja ia in calcul depozitarea deseurilor in cazul unei situatii de criza. Problema ramane tot cea a costurilor de transport.
Veres raspunde cu plugusorul procesului penal
„Domnilor de mediul-l ocrotiti/ La noi de ce nu va ganditi?/Si tot mereu ne amendati/Desi nu suntem vinovati/Noi nu suntem autoritate/ Sa le indeplinim pe toate. Cu regret am constatat/ Ca un constructor a fentat/ Si o lucrare a stagnat/ Aceasta de management si selectare/ La toate tipurile de gunoaie/ Iara noi n-am rezistat/ de extins ne-am apucat/ Si Lenke s-a suparat/ La Garda Nationala a raportat/ Pe loc ne-a amendat,/Depozitarea a sistat./Iar la anul care vine/Sa nu ne tot amendati/ Ca nu suntem vinovati/ Ar trebui sa amendati/ Pe cei ce sunt vinovati/ Ca de ani tolereaza,/ Conditii noi nu creeaza/Gunoiul sa-l selectam/Si sa-l depozitam/ Asa ar fi normal sa fie/ Cum e-n alte tari, sa stie/ Luati aminte de a noasta urare/ La multi ani si la mai mare/Ia mai urati mai, hai,hai!”
Pentru guoaiele clujeni, oficialii Salprest rampa au pregatit o alta replica, de sarbatoare: „Un an nou cu sanatate, fericire spor in toate/ Si de Craciun nu uita,/Selecteaza nu mai sta, fa curat la blocul tau/ Si prin curte si-n birou si vei primi un cadou/ Aer bun de respirat/Doar mediul l-ai ajutat/ Strange, aduna, selecteaza: ambalaj, hartii, cartoane, PET-uri, beterii uzate, electricele dezmebrate/ Iar noi iti garantam/ Repede le ridicam/ Apoi le reciclam/ Si-n produs le transformam! La multi ani cu sanatate/ Sa-nchinam acum paharul/ Pentru responsabilitate/ Pentru un mediu mai curat/ Si un 2013 minunat!”
La fel si pentru autoritati: „AHO, AHO , soferi si frati/Ce gunoiul il carati/
Din Turda, Dej si Huedin/ Si Campia Turzii mai fartati/ Opriti transportul de indat/ De vreti sa nu fiti amendati/ Noi cu regret am constatat/ Ca un constructor a fentat/ Si o lucrare mare a stagnat/ Aceea de management si selectare/ La toate tipurile de gunoaie/ Si asa mai fartati,/De selectat va apucati/ Iar anul care vine/ Sa carati cu mult mai bine/ Primarii sa-i educati/ Abonatii sa-i indrumati/ Gunoaiele colectate/ Sa fie bine selectate/ Si apoi depozitate/ Ia mai manati mai, HO HO HO!”