Gropile de gunoi din sudul tarii, care nu corespund standardelor Uniunii Europene, nu vor mai putea functiona incepand cu anul viitor. In contextul intarzierii construirii gropii ecologice de la Mavrodin, unde vor fi depozitate gunoaiele?
Depozitele urbane de deseuri din mai multe orase ale judetului Teleorman, printre care Alexandria, Turnu Magurele, Rosiorii de Vede, Videle si Zimnicea, vor mai putea functiona doar pana la sfarsitul acestui an, dupa care vor fi inchise pentru ca nu sunt corespunzatoare cu directivele Uniunii Europene privind protectia mediului.
Lucrarile de constructie a Sistemului integrat de management al deseurilor din Teleorman au fost intarziate. Termenul stabilit in urma cu doi ani nu va mai putea fi prelungit de la inceputul anului viitor.
De aceea, inchiderea obligatorie a celor cinci depozite de deseuri din judet presupune gasirea unei alternative de preluare a gunoaielor.
Restantele acumulate in elaborarea proiectului au facut ca executia primei celule de depozitare a deseurilor conforme cu standardele UE din cadrul viitorului sistem centralizat din localitatea Mavrodin sa nu poate fi dusa la bun sfarsit in timpul stabilit, dupa cum a mentionat Mugur Bataus, seful Directiei Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala din cadrul Consiliului Judetean Teleorman.
Acesta a mai spus ca, pe o perioada limitata, va trebui ca toate deseurile din mediul urban sa fie colectate in depozitele comunale de pe langa municipiile si orasele din judet.
Inca nu se stie ce se va intampla cu gunoaiele
Reprezentantii Serviciului Public de Colectare a Gunoaielor nu au fost inca pusi in tema cu ceea ce se va intampla exact cu deseurile dupa inchiderea depozitelor neconforme cu standardele europene privind protectia mediului inconjurator din judetul Teleorman. „Am auzit si noi ca urmeaza sa fie inchise. Nu stiu exact ce se va intampla, noi speram totusi ca pana la sfarsitul anului sa fie gata celula de depozitare a deseurilor de la Mavrodin.
La un moment dat, auziseram sa se vor depune toate gunoaiele din judet chiar in Alexandria. Nu cred ca se va ajunge la depunerea deseurilor in gropile comunale.
Daca nu se rezolva cu groapa de la Mavrodin, probabil ca vom continua sa le ducem la depozitele existente. Nu vad ce altceva am putea face cu ele. Nu stiu insa nimic deocamdata”, a declarat un reprezentant al Serviciului Public de Colectare a Gunoaielor din Alexandria.
Sistemul integrat de management al deseurilor din judetul Teleorman este realizat de un consortiu german, cel care a castigat licitatia. Contributia nerambursabila de peste 16 milioane de euro este asigurata printr-un program ISPA al Uniunii Europene.
Occidentul produce caldura din deseuri
In multe dintre tarile europene dezvoltate, au fost concepute centrale electrice sau termice care functioneaza pe baza de combustibil mixt obtinut din deseurile municipale. Obtinerea agentului termic in acest mod a creat o adevarata industrie in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene, care au trecut de mult de faza construirii de gropi ecologice pentru depunerea deseurilor municipale.
Dupa unele estimari, exploatarea tuturor deseurilor solide din marile centre urbane ar putea permite obtinerea anuala a unei cantitati de energie echivalenta cu 150 milioane de barili de petrol. In tara noastra, in Iasi, ar putea functiona peste cativa ani o centrala care sa produca energie termica prin incinerarea deseurilor municipale. De asemenea, autoritatile din judetul Botosani negociaza deja cu o firma chineza pentru construirea unei astfel de centrale.
Sursa: Adevarul