
Recent a avut loc la Sulina o dezbatere la care au participat lideri ai pescarilor din Delta Dunarii, alaturi de reprezentanti ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ai Consiliului Judetean Tulcea si ai Primariei Sulina.
Problemele discutate au fost: pescuitul familial si comercial din Delta Dunarii si conditiile de desfasurare a acestor activitati, utilizarea pentru pescuitul comercial a plaselor de pescuit de tip setci sau cu taliene marine, precum si reglementarea pescuitului scrumbiei pentru consum familial.
„Au fost discutate si propuse solutii la o serie de nemultumiri ale pescarilor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. S-a evidentiat faptul ca Legea 216 din 2013 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.127/2010 pentru aprobarea unor masuri destinate dezvoltarii economico – sociale a zonei Delta Dunarii vine in sprijinul populatiei locale. Astfel, persoanele fizice cu domiciliul in localitatile din RBDD pot folosi pentru consumul familial si alte unelte traditionale, fara plata vreunei taxe, dar cu obligativitatea respectarii legislatiei privind pescuitul, dupa cum urmeaza: in perioada 2 martie – 29 noiembrie, cu unelte proprii, constand din maximum doua lansete sau doua undite si doua vintire, iar in perioada 30 noiembrie – 1 martie este permisa utilizarea a maximum doua lansete sau doua undite si doua vintire ori doua setci, in baza unui permis nominal obtinut de catre respectiva persoana fizica in conditiile legii”, precizeaza reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Pescuitul comercial, reglementat prin noua lege
Potrivit aceleasi surse, utilizarea pentru pescuitul comercial a plaselor de pescuit de tip setci in perioada octombrie-martie a fost stabilita ca urmare a observatiilor din teren ale agentilor ecologi, a recomandarilor expertilor de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii si este in concordanta cu solicitarile asociatiilor de pescari.
In ceea ce priveste pescuitul scrumbiei pentru consum familial, persoanele fizice din localitatile riverane Dunarii, din perimetrul rezervatiei, au dreptul de a pescui scrumbie cu maximum doua setci, pentru maximum 10 zile in perioada Sarbatorilor Pascale, perioada stabilita la propunerea Administratiei Rezervatiei si aprobata prin ordinul anual de prohibitie, emis de Ministerul Mediului in conditiile legii, in baza permisului nominal de pescuit familial.
Alt aspect dezbatut a fost cel legat de pescuitul cu taliene marine, unelte de pescuit de tip capcana: „Conform Ordinului 449/2008, privind caracteristicile tehnice, conditiile de folosire a uneltelor admise la pescuitul comercial si metodele de pescuit comercial in apele maritime si continentale, in Marea Neagra, talienele se monteaza la o distanta de cel putin 2 Mm (Mile marine) intre ele, iar setcile se amplaseaza la o distanta de cel putin 1 Mm fata de uneltele de pescuit tip talian. Pentru a se evita intersectarea accidentala a navelor si ambarcatiunilor cu uneltele de tip talian, se impune semnalizarea talienelor cu sisteme speciale”, precizeaza reprezentantii RBDD.