Franta va inchide in 2016 centrala nucleara de la Fessenheim, cea mai veche din tara

Franta va inchide in 2016 centrala nucleara de la Fessenheim, cea mai veche din tara
Franta va inchide in 2016 centrala nucleara de la Fessenheim, cea mai veche din tara

Franta va inchide in 2016 centrala nucleara de la Fessenheim, cea mai veche din tara, a confirmat noul ministru francez al Mediului, Philippe Martin, informeaza agentia EFE.

Intr-un interviu publicat duminica de saptamanalul “Le Journal du Dimanche”, ministrul Mediului a incdercat sa inlature dubiile privind viitorul acestei centrale din nord-estul tarii, care si-a inceput activitatea in 1978 si pe care intentioneaza sa o inchisa in 2016 sau 2017. ”Am o misiune. Voi inchide Fessenheim pana la 31 decembrie 2016”, a declarat Martin, care astfel va respecta promisiunea facuta in campania electorala de presedintele socialist Francois Hollande.

Din 19 centrale nucleare care functioneaza in Franta, Executivul socialist -care guverneaza in coalitie cu ecologistii- va inchide doar Fessenheim, desi si-a luat angajamentul de a reduce cota energiei nucleare in productia totala de energie a Frantei de la 75% in prezent, la 50 % in 2025. La inceputul lunii, centrala de la Fessenheim a avut o problema ‘fara consecinte’ cu o valva a reactorului numarul doi.

 
In aprilie, Autoritatea pentru Securitate Nucleara din Franta (ASN) a impus conditii suplimentare de securitatea pentru ca acest reactor sa poata fi exploatat in continuare. ASN a cerut atunci companiei energetice EDF ca inainte de decembrie 2013 sa creasca rezistenta structurilor sale pentru a evita ca, in caz de accident grav, sa se rupa invelisul exterior si sa permita scurgerea de material radioactiv, precum si instalarea unui sistem de racire suplimentar de urgenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *