Din cauza incalzirii globale incep sa apara bolile tropicale

Din cauza incalzirii globale incep sa apara bolile tropicale
Din cauza incalzirii globale incep sa apara bolile tropicale

Incalzirea globala creste incidenta in tara noastra a unor boli tropicale. Medicii de la Spitalul Clinic de Pediatrie „Sf. Apostol Ioan” din Galati s-au confruntat cu un caz medical extrem de rar, descoperind ca o adolescenta care acuza dureri in zona ochiului drept suferea de „dirofilaria repens”, o boala tropicala foarte rara. Tanara a ajuns la spital cu o formatiune tumorala in zona ochiului.

Mama acesteia le-a spus medicilor ca fiica ei se plangea de mai multe zile de dureri in zona ochiului drept si dupa ce a observat ca ochiul a inceput sa se inflameze a hotarat sa isi aduca fiica la spital. Medicii au hotarat sa intervina chirurgical, pentru eliminarea formatiunii tumorale. „S-a prezentat un adolescent din mediul rural, care la nivelul inflamatiei perioculare prezenta un parazit.

Copilul prezenta dureri si o inflamatie care a aparut in decurs de o saptamana”, a declarat dr. Rodica Mazilescu, oftalmolog in cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie. In momentul in care medicii oftalmologi au incizat umflatura, au descoperit un parazit subtire, ca un fir de ata, lung de 12-15 cm. Medicii au reusit sa extraga parazitul din ochiul copilului cu ajutorul unei pensete, interventia facandu-se cu maxima atentie, pentru ca exista riscul ca viermele sa se rupa si in acest caz se producea o suprainfectare.

Avand suspiciunea ca ar putea fi un caz de „dirofilaria repens”, medicii au trimis parazitul la Institutul Cantacuzino pentru analiza, iar specialistii de la Bucuresti au confirmat diagnosticul stabilit de medicii din Galati.

„Aceasta boala este una tropicala, care apare rar la noi. Clima, care s-a schimbat foarte mult la noi in tara, a determinat cresterea cazurilor de dirofilarioze in Romania”, a precizat dr. Rodica Mazilescu. Copilul este acum sub stricta supraveghre medicala si sub tratament cu antibiotice. Nimeni nu stie cum adolescenta a ajuns sa contracteze aceasta boala. Medicii banuiesc ca cea mai probabila cauza a infectarii este ca adolescenta sa fi fost intepata de un tantar. Se pare ca adolescenta va fi transportata Spitalul Colentina din Bucuresti pentru continuarea tratamentului. Cu un caz asemanator cu cel de la Galati s-au confruntat si medicii de la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Clinic de Urgenta din Craiova. O tanara in varsta de 27 ani, din Craiova, muncitoare la o fabrica de confectii, s-a prezentat la urgenta cu mai multe simptome, lacrimare, inrosirea ochiului drept, aparitia unei formatiuni nodulare. Examenul la biomicroscop a evidentiat un nodul de 5-6 milimetri. Efectuand incizia nodulului, medicii au extras din spatiul subconjunctival un vierme viu, cu lungimea de aproximativ 90 de milimetri si latimea de jumatate de milimetru. Viermele a fost identificat ca fiind o „Dirofilaria repens” imatura.

Incidenta „dirofilariozei” la om, in crestere

Potrivit specialistilor, „dirofilarioza” este o boalã specificã animalelor domestice sau salbatice carnivore, o parazitoza a tesutului subcutanat, fiind transmisa accidental la om. Transmiterea de la o gazda la alta se realizeaza prin intepaturi de tantari apartinand speciilor „Anopheles” si „Culex”, in organismul carora microfilariile se transformã in larve infectante. Incidenta dirofilariozei la om a crescut in ultimii ani, acest fapt fiind atribuit mai multor factori, in primul rand din cauza modificarii conditiilor de mediu prin incalzirea globala, ce are ca efect inmultirea insectelor purtatoare.

Sud-estul Europei – printre zonele vulnerabile

Primul caz de infectie cu „dirofilaria repens” a fost raportat la Palermo, in 1867, de catre medicul Angelo Pace. „Dirofilaria repen” e un parazit care nu este specific zonelor din America, Japonia sau Australia. Focare endemice ale acestui parazit au fost descoperite in sudul si estul Europei, Asia si Sri Lanka. Italia este tara europeanã cu cea mai crescuta prevalenta a „dirofilariozei” la om (66%), urmata de Franta (22%), Grecia (8%),Turcia (4,3%) si Spania (4%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *