„Directorul Romsilva, admonestat de Hrebenciuc prin intermediul lui Ilie Sirbu”

Dan Adamescu, retrocedare dubioasa a peste 1.300 de hectare de padure
"Directorul Romsilva, admonestat de Hrebenciuc prin intermediul lui Ilie Sirbu"
„Directorul Romsilva, admonestat de Hrebenciuc prin intermediul lui Ilie Sirbu”

Adam Craciunescu ar fi dispus subordonatilor sa nu impiedice retrocedarile
Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, retinut recent pentru 30 de zile in dosarul retrocedarilor de paduri, l-a abordat pe Adam Craciunescu, inculpat in dosar si director al regiei de stat Romsilva, deplasandu-se la biroul acestuia, unde a purtat o discutie reprosand opozitia la punerea in posesia a lui Paltin Gheorghe Sturdza la Bacau, arata referatul intocmit de procurorii DNA, care a intrat in posesia ziarului BURSA.

Din probe, a rezultat ca atat Adam Ioan cat si Bengescu Dan Costin (inculpati in dosar) i-au solicitat in mod direct lui Hrebenciuc Viorel sa intervina pe langa directorul general Romsilva, care, la randul sau trebuia sa dispuna juristilor din cadrul Romsilva si ai Directiei Silvice Bacau sa aiba o atitudine necombatanta (n.r. pentru punerea in posesie), ceea ce s-a si petrecut, noteaza procurorii in referat. „In acest context este de mentionat faptul ca, in luna decembrie 2013, dupa ce a fost admonestat de Viorel Hrebenciuc prin intermediul lui Ilie Sirbu, Adam Craciunescu a dispus ca o jurista a Romsilva sa nu mai reprezinte regia in cauzele ce privesc Domeniul Ghica Comanesti si sa nu mai faca deplasari in afara Bucurestiului, ceea ce a afectat in mod direct drepturile patrimoniale si interesele legitime ale companiei”, conform documentului citat.

Procurorii DNA mai sustin ca, la sfarsitul lunii octombrie 2013, Viorel Hrebenciuc si-a intensificat demersurile in problema suprafetelor de padure vizate pentru restituire de catre Paltin Gheorghe Sturdza (un alt inculpat in dosar, care ar fi trebuit sa fie beneficiarul retrocedarii padurilor), sens in care l-a contactat telefonic chiar pe directorul Directiei Silvice Bacau, caruia i-a reprosat „blocajele” institutionale aparute.

In acelasi scop, dupa ce a discutat despre problema restituirii suprafetelor de padure cu Paltin Gheorghe Sturdza, cu Bengescu Dan Costin si Adam Ioan, in cursul lunii septembrie 2013, Hrebenciuc Viorel intervenise si pe langa membrii comisiilor locale Darmanesti si Dofteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, astfel incat acestia sa accepte predarea directa a suprafetelor de padure, fara avizul Comisiei Judetene de Fond Funciar, in conformitate cu strategia de actiune convenita in prealabil cu Bengescu Dan Costin, mai indica referatul DNA.

Procurorii au constatat ca Viorel Hrebenciuc a initiat si derulat, incepand cu august 2013, actiuni de folosire a influentei, la nivelul reprezentantilor autoritatilor publice locale din judetul Bacau si, respectiv, Romsilva, ce au avut ca scop urgentarea procedurilor specifice de punere in posesie a numitului Sturdza Paltin-Gheorghe, cu o suprafata totala de circa 43.000 hectare de padure, „chiar daca punerea in posesie s-ar realiza cu incalcarea dispozitiilor legale”.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi solicitat, incepand de anul trecut, lui Ilie Sirbu, sa-i transmita mesaje obligatorii directorului general al Romsilva, referitoare la modul in care regia trebuie sa se comporte in legatura cu punerea in posesie, eliberarea titlului de proprietate si litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafetei de 43.277 ha padure situata pe Valea Trotusului, in acest fel obtinandu-se foloase necuvenite de catre Paltin Gheorghe Sturdza.

Procurorii mai noteaza: „S-a retinut ca, incepand cu data de 19 aprilie 2013, in baza unei intelegeri prealabile cu Bengescu Dan Costin, Prodan Victor Adrian, Hrebenciuc Andrei si Mergeani Nicolae, inculpatul Hrebenciuc Viorel a determinat-o pe Dragoi Carmen Elisabeta, administrator al SC Resedinta Varstnicilor SRL, sa incheie, in data de 01 iulie 2013, un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumparator alaturi de Bengescu Dan Sorin pentru suprafata de 43.277 ha, dobandita prin decizia civila nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la pretul de 2500 de euro/ha.

Incheind promisiunea de vanzare cumparare a terenului de 43.277 ha cu Paltin Gheorghe Sturdza prin persoane interpuse (ResedintaVarstnicilor SRL -controlata de Hrebenciuc Andrei), Hrebenciuc Viorel a disimulat adevarata provenienta a folosului primit in schimbul influentei sale. Folosul efectiv al lui Hrebenciuc Viorel consta in dobandirea anumitor drepturi evaluabile in bani din incheierea contractului cu Paltin Gheorghe Sturdza (ex. Varga Ioan Gheorghe a vandut aceleasi drepturi cu suma de 12.000.000 euro)”.

Ei mai sustin in referat ca Viorel Hrebenciuc urma sa fie recompensat cu o suprafata de teren pe care trebuia sa o primeasca prin interpusi, acesta fiind si motivul pentru care l-a cooptat in demersurile pe care le realizeaza si pe fiul sau, inculpatul Hrebenciuc Andrei (arestat, de asemenea, in aceasta cauza). „Practic, in schimbul influentei si a demersurilor concrete intreprinse de Hrebenciuc Viorel, inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe a acceptat vanzarea padurii la un pret subevaluat, urmand ca din pretul real care va fi obtinut, diferenta sa fie impartita intre inculpatii Bengescu si Hrebenciuc”; au conchis procurorii, care au calculat ca „profitul” minim care urma sa fie impartit intre Bengescu si Hrebenciuc era de 43 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *