Prima oara cand Andrei Togor a mers la pescuit avea cinci ani. Un an mai tarziu, a prins si primul peste. Poate ca o trasatura transmisa din tata in fiu, Andrei indrageste pestii si pescuitul, dar mai ales natura in tot ansamblul ei.
De profesie inginer piscicol, tanarul lucreaza ca manager de proiecte la Asociatia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, organizatie condusa de tatal sau, si isi doreste cel mai mult sa ajunga sa reproduca speciile de pesti in pericol sa dispara. Convins ca generatiilor viitoare trebuie sa le lasam pamantul si apele macar asa cum le-am gasit, daca nu chiar mai bune…
In 2012, cand a absolvit Facultatea de Piscicultura si Acvacultura de la Cluj Napoca, Andrei nu si-a dorit sa revina acasa, la Oradea, dar taman atunci asociatia condusa de tatal sau, Mihai Togor (foto), a primit finantare europeana pentru un proiect de mediu si cauta o persoana de incredere ca manager de proiect.
Custode al Siturilor Natura 2000 Crisul Repede, Crisul Negru, Defileul Crisul Negru, Lunca Inferioara a Crisului Repede, Valea Iadului si Diosig, Aqua Crisius raspunde de conservarea habitatelor si a speciilor de plante si animale din aceste arealuri. In lipsa unor finantari nationale coerente, asociatia a realizat ca nu poate sa-si faca treaba ca la carte decat cu ajutorul banilor europeni.
„Proiectul vizeaza realizarea planurilor de management pentru aceste situri si identificarea tuturor speciilor si habitatelor existente aici”, explica Andrei. Practic, Aqua Crisius face, in beneficiul comunitatilor, o inventariere clara a florei si faunei, ca sa stie toata lumea ce trebuie sa conserve si sa protejeze.
Unditar ecologist
Chiar daca a venit sa lucreze la Oradea, Andrei si-a continuat studiile la Cluj, iar in aceasta vara va absolvi un masterat in specializarea „Ecologie sistemica si conservare”, devenind astfel un ecologist cu acte in regula. Specializarea i se potriveste, pentru ca indrageste natura si in special apele, muntele si drumetiile, fiind de ani buni voluntar al unor organizatii de mediu.
„Probabil ca tine si de felul in care am fost crescut. Am avut norocul sa fac parte dintr-o familie care iubeste natura”, spune el. A petrecut mult timp pe malul apelor, la pescuit, ori pe varful muntilor, cu cortul. Si admite ca in mijlocul naturii se simte cel mai fericit: „La pescuit nu mai merg chiar atat de des, dar pe munte ma stradui sa ajung in fiecare weekend”.
Ca pescar, practica doar pescuitul „catch & release”, adica cel sportiv, asa ca elibereaza orice peste capturat. Dat fiind profilul asociatiei la care lucreaza, intalneste insa frecvent pescari care nu tin cont de nicio regula si carora nu le pasa daca pestii prinsi sunt sau nu din specii protejate. „Trebuie sa renuntam sa practicam pescuitul de foame si sa respectam pestele”, motiveaza Andrei.
Tocmai de aceea, de multe ori cand prinde pescari in ilegalitate, se straduieste sa le explice nu au dreptul sa pescuiasca oricum si oricand, fiindca pestele e o resursa epuizabila. Le face, altfel spus, educatie pe malul apei…
Educatie si distractie
Unul din cele mai mari avantaje pe care le-a regasit in munca la Aqua Crisius este ca lucreaza mult cu copiii. Unul din telurile ONG-ului este sa educe generatia tanara in spiritul iubirii fata de natura, astfel incat micutii sa devina adulti responsabili fata de mediu, iar Andrei impartaseste acest deziderat.
Periodic, Aqua Crisius ii invita pe copii la concursuri de pescuit dedicate exclusiv lor, asa cum va avea loc unul chiar in weekendul urmator. De asemenea, in aceasta vara, pentru a doua oara, Aqua Crisius va duce copii din tot judetul in tabara Junior Ranger. „In mijlocul naturii, copiii vor invata sa recunoasca specii de plante si de animale, cum sa se orienteze cu busola, cum sa se autogospodareasca. Invata si se distreaza”, explica el, bucuros ca intalneste tot mai multi copii care prind drag de natura.
Sa reparam ce am stricat
Satisfactia sa e de inteles si datorita faptului ca una din cele mai ferme convingeri pe care le are e ca fiecare generatie are obligatia sa lase natura macar asa cum a gasit-o, daca nu imbunatatita. „Nu avem niciun drept sa facem altfel”, spune Andrei.
Idealul sau este sa ajunga sa-si practice meseria de inginer piscicol in acest spirit. „Imi doresc sa reproduc specii de pesti periclitate si sa repopulez arealul care are nevoie de ele”, zice tanarul. Altfel spus, sa puna speciile acolo unde le este locul si de unde omul, prin actiunile sale, le-a indepartat. Pentru ca asa e firesc: ce omul a distrus, tot omul sa refaca…