Razvan Filipescu, ANT: Romania este prima tara care a dezvoltat un sistem de recunoastere a destinatiilor de ecoturism pe baza primului sistem recunoscut la nivel global
Marilena Stoian, presedinte ANTREC: Turistii straini sunt cei mai interesati de acest segment al turismului activ, iar zonele ecoturistice raspund perfect cerintelor acestora
Traian Badulescu, consultant in turism: Greselile actuale sunt fie nerespectarea planului urbanistic, fie refuzul unor proprietari de a propune propriile preparate, de teama unui posibil control al ANPC in cazul unor toxiinfectii, fiind preferate marfurile din angro
Implementarea sistemului de certificare a destinatiilor de ecoturism in Romania, enuntat la finele anului trecut, va aduce numeroase beneficii turismului romanesc, atat din punctul de vedere al valorificarii patrimoniului natural si traditional, cat si din punctul de vedere al incasarilor la buget, au declarat specialisti din domeniu pentru Curierul National. Problema este, insa, ca multi proprietari de pensiuni eco fac afacerea „dupa ureche”, ca numerosi turisti se trezesc ca au inchiriat camere traditionale cu geam termopan si mobila prefabricata, si ca mancarea, pe care o primesc pe mese din plastic, consta in produse realizate cu materie prima din supermarketuri.
Exista aceasta temere de a oferi propriile produse
Intrebat care sunt greselile actuale, reperate la nivelul destinatiilor ecoturistice, consultantul Traian Badulescu a punctat pentru Curierul National planul urbanistic, realizat in neconcordanta cu mediul inconjurator, precum si temerea de a promova produsele proprii.
„Greselile sunt reperate la nivelul planului urbanistic, exemplu, in Bran – Moeciu, despre unele pensiuni pot spune ca sunt kitsch, intrucat nu sunt incadrate in stilul arhitectural inconjurator. In Delta Dunarii, am vazut pensiuni cu arhitectura regasita in regiunile montane. O alta problema este ca, la multe pensiuni, proprietarii nu doresc sa propuna propriile preparate, de frica unor posibile amenzi, din partea ANPC, in cazul unor posibile incidente. Astfel, prefera sa cumpere din Metro, angro, care detin acele date de valabilitate si in cazul unei toxiinfectii, responsabilitatea revine angro-ului respectiv. Exista aceasta temere de a oferi propriile produse. Ar trebui mai mult curaj, asa cum o fac cei din Maramures, Bucovina. Asta inseamna turism ecologic: produse realizate in ferma proprie”, a declarat, pentru Curierul National, Traian Badulescu, consultant in turism.
Cum se obtine statutul de destinatie ecoturistica
Principalele criterii avute in vedere, pentru acordarea statutului de destinatie ecoturistica, sunt respectul fata de natura si de traditiile locale, care se vor concretiza prin implementarea de metode ecologice pentru obtinerea de energie, caldura si apa calda, pentru a asigura o conservare a mediului, precum si prin servirea propriilor preparate. Printre preferatele regiuni, de acest fel, ale turistilor se numara Brasov (Bran-Moeciu, Fundata, Rasnov, Cristian), Bucovina, Maramures si Marginimea Sibiului, nordul Olteniei si Neamt, Apuseni, Neamt, S-N Olteniei, N-S Gorjului, Valcea, Bran – Moeciu, Vrancea si Delta Dunarii, dupa cum au declarat reprezentanti ai turismului, pentru Curierul National.
„Romania este, in acest moment, prima tara care a dezvoltat un sistem de recunoastere a destinatiilor de ecoturism pe baza Standardului European de Ecoturism (EETLS), primul sistem recunoscut la nivel global de Consiliul Mondial pentru Turism Durabil (GSTC), in septembrie 2012, iar calitatea serviciilor si destinatiilor in ecoturism se raporteaza deja la acesta”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele Autoritatii Nationale de Turism, Razvan Filipescu.
Ecoturismul este la moda pe plan mondial
Intrebat care este contributia pe care o poate aduce turismului traditional romanesc acest sistem de certificare, Traian Badulescu, consultant in turism, a declarat pentru Curierul National ca ecoturismul este din ce in ce mai solicitat la structurile de cazare rurala si ca atesta intoarcerea turistului obisnuit catre natura.
„Ar contribui foarte mult, pentru ca pe plan mondial este la moda, este din ce in ce mai solicitat la structurile de cazare rurala. Atestarea ecoturistica arata tendinta existenta a intoarcerii catre natura. Ecoturismul implica si cadrul natural, gastronomia, sustenabilitatea, cele mai solicitate fiind pensiunile. Primele unitati de cazare ecoturistice au fost deschise in Franta, acestea avand sisteme de alimentare proprii”, a completat Traian Badulescu.
De aceeasi parere este si Marilena Stoian, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural Ecologic si Cultural (ANTREC), care a precizat pentru Curierul National ca ecoturismul va insemna, deopotriva, dezvoltarea propriului segment, cat si al turismului romanesc, in general.
„In primul rand, vorbim de o delimitare clara a acestei forme de turism – ecoturismul. Asa cum observam, de exemplu, interesul turistilor de a vizita strict o zona, gen Bucovina, pentru circuitul manastirilor, Sighisoara, Sibiu pentru cetati si partea istorica, la fel si in cazul ecoturismului, acesta isi va avea segmentul propriu. Suntem printre primele tari ale UE care implementeaza aceasta certificare a destinatiilor ecoturistice, deci atentia va fi, in mod logic, atrasa spre dezvoltarea continua a turismului romanesc, a declarat Marilena Stoian, presedintele ANTREC.
Turistii straini sunt cei mai atrasi de acest segment
Potentialul ecoturistic al Romaniei ar determina atragerea unui numar foarte mare de turisti strani, fiind de altfel cei mai interesati de acest segment, este de parere Marilena Stoian, presedintele ANTREC.
„Cu precadere Romania va atrage turisti straini, dar si romani, care cauta sa se indeparteze de „urbanizarea” statiunilor, alegand destinatiile mai linistite, in armonie cu natura, sau acolo unde omul a intervenit mai putin. Turistii straini sunt cei mai interesati de acest segment al turismului activ, iar zonele ecoturistice raspund perfect cerintelor acestora. Avem, de exemplu, zona Crestei Pietrei Craiului, una din destinatiile alese, la fel si Creasta Cocosului din Muntii Maramuresului si multe, multe altele, a precizat, pentru Curierul National, presedintele ANTREC, Marilena Stoian.
Romania detine multe zone unde se pastreaza echilibrul ecologic
Specialistii din domeniu, intervievati de Curierul National, au declarat ca Romania detine un potential insemnat pentru a fi promovata ca destinatie ecoturistica, avand multe zone unde se pastreaza echilibrul ecologic, traditiile, mancarurile eco si ca acordarea unui astfel de statut nu ar face decat sa atraga si mai multi turisti straini.
„Romania poate fi promovata ca o destinatie ecoturistica, inca avem foarte multe zone unde se pastreaza echilibrul ecologic, traditiile, mancarurile eco. Sunt foarte multi straini care vin si care au auzit de destinatiile cu regim rural. Vin din Franta, Japonia, Ungaria. Ecoturismul, in sine, e o nisa din ce in ce mai exploatata. Implica, in sine, un echilibru. Nu este un turism de masa, pentru ca ar strica echilibrul ecologic. Nu este ieftin, dar nici de lux, pensiunile rurale avand un pret accesibil”, a declarat Traian Badulescu, consultant in turism.
Notorietatea destinatiilor ecoturistice ar aduce o recunoastere internationala Romaniei in acest segment
Cu privire la efectele sistemului de certificare ecoturistic, in Romania, pe piata turistica internationala, presedintele ANT, Razvan Filipescu, a precizat ca notorietatea destinatiilor ecoturistice ar contribui la imbunatatirea vietii comunitatilor locale, la protejarea si conservarea resurselor naturale si, implicit, ar aduce o recunoastere internationala Romaniei.
„In Romania trebuie trecut de la promovarea unor produse ecoturistice izolate, realizate de administratiile parcurilor sau de tour-operatorii specializati, la dezvoltarea unor destinatii ecoturistice, in cadrul carora sa fie oferit un produs ecoturistic integrat, nascut din parteneriatele realizate de factorii implicati (administratia parcului, administratie publica locala, comunitatea locala, investitorii privati) si promovat atat prin efortul asociatiilor de dezvoltare a (eco)turismului realizate la nivel local, cat si prin efortul administratiilor publice centrale”, a declarat, pentru Curierul National, Razvan Filipescu.
Conform celor declarate de presedintele ANT, incepand din 1990, ecoturismul s-a dezvoltat cu 20-34% anual
„Odata cu dezvoltarea ecoturismului s-au modificat destul de mult si preferintele turistilor. In Europa, cca 5-10% dintre turisti solicita vacante ecologice. Societatea Internationala de Ecoturism (TIES) a identificat principalele tendinte ale acestei forme de turism la nivel international, incepand din 1990, ecoturismul s-a dezvoltat cu 20-34% anual, iar in 2004 turismul in natura/ecoturismul s-a dezvoltat la nivel global de 3 ori mai mult decat industria globala a turismului”, a mai declarat, pentru Curierul National, presedintele ANT, Razvan Filipescu.
Cu privire la principalele obiective si demersuri care ar trebui indeplinite in privinta unei dezvoltari a ecoturismului in Romania, presedintele ANT a punctat constientizarea publica si educatia cu privire la importanta conservarii naturii, precum si intelegerea si respectarea principiilor de ecoturism, care sa porneasca atat de la comunitatile locale si vizitatori, cat si de la administratiile publice locale si centrale, precum si de la agentii economici.
Totodata, presedintele ANTREC, Marilena Stoian, considera ca trebuie realizata o delimitare si o clasificare a zonelor ecoturistice, pentru a pune la dispozitia turistilor o paleta cat mai larga de optiuni, de unde sa poata alege.