Elefanti beti in savana. Mit sau realitate?

Cine a avut ocazia sa citeasca o brosura de calatorii despre Africa, a auzit in mod sigur de elefantii care se imbata cu fructele marula. Marula este o specie de mango care fermenteaza imediat cum se coace, datorita caldurilor foarte mari. Elefantii si alte animale africane, mananca fructele „alcoolizate” si… se imbata.

Cel putin asta se credea pana acum. Cu toate ca exista martori oculari ai turmentarii animalelor si au fost scrise numeroase carti pe aceasta tema care confirmau ipoteza, un studiu recent ne spune o cu totul alta poveste.

Steve Morris, biolog la Universitatea Bristol din Anglia si co-autor al studiului, spune ca in Africa exista anecdote cu elefanti beti de mai bine de un secol. Dar in biologie nu exista nicio dovada care sa confirme povestile, subliniaza Morris.

Prima dovada a cercetatorilor ca animalele nu se imbata de la marula este faptul ca elefantii nu mananca fructele fermentate de pe jos, ci le culeg direct din copaci pe cele coapte, la fel ca si maimutele si diversele pasari.

Nici fermentarea fructelor in stomacul animalelor nu este mai plauzibila, intrucat mancarea trece prin sistemnul digestiv intr-un interval de la 12 la 46 de ore, prea mic pentru ca procesul de fermentare sa ia loc.

Si chiar daca aceste lucruri s-ar intampla, este putin probabil ca mancarea sa ii turmenteze pe elefanti. Luand in considerare greutatea corpului, rata de digestie a elefantului si alti factori, cercetatorii au ajuns la concluzia ca un elefant ar trebui sa consume 1.9 litri de etanol ca sa se imbete.

Intrucat fructele marula fermentate au alcool in proportie de 7%, ar fi nevoie de 27 de litri de suc de marula pentru ca elefantii sa se turmenteze!

Morris declara ca starea de ameteala a animalelor se poate datora fie otravirii de catre insectele din copacul marula, fie faptului ca fructul contine substante chimice care il ametesc pe elefant.

Cu toate ca cercetatorii ne spun, prin urmare, ca nu vom gasi prea usor un elefant beat sub un copac de marula… exista dovezi inregistrate pe pelicula ca povestile sunt adevarate.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *