Energia geotermala poate reduce criza carburantilor

Pana in 2010, europenii vor sa-si dubleze productia de energie electrica obtinuta din caldura Pamantului, mult mai ieftina si mai ecologica .

Criza petrolului ii determina pe specialistii in sisteme energetice alternative sa gaseasca surse de energie fiabile care sa acopere cat mai multe dintre necesitatile oamenilor. Una dintre cele mai promitatoare tehnologii producatoare de energie de astazi se bazeaza pe utilizarea energiei geotermale.

Studii recente arata ca energia geotermala e tot mai folosita atat in statele Uniunii Europene, cat si in statele de pe continentul nord-american. In prezent, in tarile europene exista 365.000 de pompe care capteaza caldura geotermala.

Europenii si-au propus ca, pana in 2010, sa-si dubleze productia de energie din sursa geotermala, astfel incat acest tip de energie sa isi creasca ponderea in totalul energiei consumate in Europa de la 6%, cat e in prezent, la 12%.

In studiul „Blue book on Geothermal Resources”, specialistii europeni in energii alternative arata ca producerea energiei termice din surse geotermale e mult mai eficienta decat orice alta sursa regenerabila precum soarele, vantul sau biomasa. In plus, datorita faptului ca energia geotermala nu are impact negativ asupra mediului, ea este mult mai ieftina in comparatie cu alte surse.

Daca in prezent campioanele folosirii energiei geotermale sunt Germania, Marea Britanie si Italia, in urmatorii ani, folosirea energiei geotermale se va dubla si in Islanda, Rusia, Italia si Turcia.

Specialistii arata ca cel mai la indemana mod de a capta energia termala este instalatia montata pe gheizere, acele izvoare de origine vulcanica care arunca in aer, la intervale regulate, cantitati mari de apa fierbinte si vapori. Insa caldura Pamantului poate fi captata si la mare adancime. Prima instalatie de acest fel a fost construita in orasul german Prenzlau, unde s-a extras caldura din interiorul Pamantului prin forarea pana la o adancime de 2,9 km.

Sistem de termoficare la Ferrara
Un alt proiect de captare a energiei geotermale exista in orasul italian Ferrara. Aici au fost construite o statie si o retea de termoficare, utilizand apa geotermala si arderea deseurilor menajere drept sursa de incalzire. In Ferrara, energia geotermala reprezinta 63% din sistemul de termoficare local. Volumul total al cladirilor incalzite este de 3.400.000 metri cubi de spatiu locuibil. Italienii au planuri pentru exploatarea caldurii pamantului in cascada, de la 40 la 60 grade Celsius, pentru sere, ferme piscicole si industrie, in procesele de uscare.

Sonda in centrul orasului Southampton
Englezii au forat o sonda pentru captarea energiei geotermale provenita de la apele fierbinti chiar in centrul orasului Southampton. Apa a fost gasita la o adancime de aproape 1.800 metri si la o temperatura de 76°C, ea ridicandu-se in mod natural in putul forat pana la 100 metri de suprafata. De la acest nivel, apa este pompata la statia oraseneasca de termoficare.

Temperatura apei ajunse la suprafata este de 74°C. Apa fierbinte de la sonda geotermala asigura in prezent 18% din necesarul total pentru termoficare al orasului. Proiectul de termoficare din Southampton este asemanator unui enorm sistem casnic de incalzire centrala.

Apa fierbinte circula prin tubulatura subterana de la statia de producere a caldurii pana la consumatorii din centrul orasului si este apoi returnata pentru reincalzire. O bucla inchisa de conducte de inalta tehnologie distribuie caldura din toate sursele de energie ale Southamptonului, pornind din zona centrala a orasului.

SUA, cel mai mare producator geotermal
Potrivit BBC News, Statele Unite ale Americii sunt deja cel mai mare producator mondial de electricitate din surse geotermale. Cu toate acestea, energia obtinuta pe aceasta cale nu repezinta mai mult de 1% din rezerva energetica americana. Un studiu publicat recent de catre revista „Nature” arata ca, daca Statele Unite ar investi in tehnologiile geotermale, si-ar putea asigura astfel circa 10 procente din necesarul de electricitate pana in anul 2050.

Specialistii care au realizat studiul au aratat ca, daca Statele Unite ar investi cel mult un miliard de dolari in fiecare dintre urmatorii 15 ani in imbunatatirea tehnologiilor geotermale, ar putea obtine de 10 ori mai multa electricitate decat acum. De altfel, in multe locuri din Statele Unite exista deja minicentrale care utilizeaza cu succes forta aburului ce provine de la gheizere. Una dintre ele se gaseste in apropierea orasului San Francisco, intr-o zona unde exista aceste izvoare naturale fierbinti destul de rare.

Pamantenii folosesc prea putin caldura Terrei
Unul dintre specialistii americani renumiti pentru cercetarile in privinta energiei, profesorul Jefferson Tester, de la Massachusetts Institute of Technology, crede ca sursele de energie geotermale vor fi mult mai des exploatate in viitor, prin realizarea unor rezervoare artificiale capabile sa „recolteze” caldura Pamantului.

„Raspunsul la intrebarea care ne framanta de decenii, anume care va fi urmatoarea sursa de energie, dupa epuizarea petrolului si a gazelor naturale, s-ar putea afla in acest moment chiar sub picioarele noastre”, sustine Tester. Profesor de inginerie chimica la Laboratorul pentru energie si mediu, Tester sustine ca energia generata in adancurile planetei prin descompunerea izotopilor produsi in mod natural are potentialul de a oferi omenirii o cantitate fabuloasa de energie.

Dar la ora actuala, pa-mantenii nu utilizeaza decat un procent infim din aceasta energie ieftina si usor de exploatat, apeland cu pre-ca-dere la locurile unde ea se manifesta in mod spectaculos, sub forma de gheizere, cum ar fi California sau Islanda.

Ce este energia geotermala
Energia geotermala este energia termica a magmei topite, aflata in centrul Pamantului. Caldura este adusa aproape de suprafata prin conductie termica sau prin patrunderea magmei pana in apro-pierea scoartei terestre. Deoarece nu sunt implicati combustibili fosili, energia geoter-mala produce emisii neglijabile de dioxid de carbon comparative cu sursele conventionale
de energie.

Avantajele energiei geotermale

In primul rand, folosirea energiei geotermale reduce cererea de combustibili fosili. Sis-temele geotermale pot opera continuu, fara a tine cont de conditiile de clima. Totodata, atunci cand sunt folosite astfel de sisteme de incalzire, costurile de transport sunt reduse la zero, deoarece captarea energiei se face chiar in locul in care se afla consumatorul. Fiind regenerabila, energia geotermala are un impact scazut asupra mediului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *