Centrale termice pe baza de deseuri in Romania

Centrale termice pe baza de deseuri in Romania

O companie suedeza vrea sa investeasca 400 mil euro in constructia a doua centrale in Romania

Compania suedeza Usitall, specializata in constructia si operarea de centrale de productiei a energiei electrice si termice pe baza de deseuri, ar putea lua in toamna decizia de a investi intre 200 si 400 milioane euro in Romania pentru realizarea a doua unitati in Bucuresti si Galati.

„Vrem sa facem mai multe proiecte in paralel. Suntem in Romania pe termen lung. Ne atrage sistemul de certificate verzi si faptul ca in cativa ani piata energiei va fi complet liberalizata”, a declarat directorul general al Usitall, Mattias Philipsson, citat de mediafax.ro.

Potrivit lui Philipsson, unul dintre cele mai importante argumente pentru investitia in productia energiei termice pe baza de deseuri in Romania este reprezentat de ajutorul de stat acord de Guvern prin certificatele verzi, precum si de bonusul acordat pentru cogenerarea de inalta eficienta. De asemenea, Usitall asteapta de la Guvern o decizie privind gropile de gunoi. Potrivit angajamentelor asumate fata de Comisia Europeana, Romania trebuie sa inchida gropile de gunoi neconforme normelor de mediu si sa amenajeze altele noi, in caz contrar riscand sanctiuni financiare.Sistemul de certificate verzi reprezinta un ajutor pe care statul il acorda pentru stimularea productiei de electricitate din surse regenerabile.

Usitall a anuntat in 2008 ca vrea sa investeasca 100 milioane euro in constructia unei centrale de productie a energiei termice in Tulcea, care urma sa utilizeze drept combustibil deseurile. Compania a renuntat la idee in 2009 deoarece reteaua de distributie a energiei termice din Tulcea era prea mica si astfel investitia nu se mai justifica. Dupa ce a renuntat la proiectul de la Tulcea, Usitall a initiat discutii cu autoritatile locale din mai multe orase in vederea derularii investitiilor in astfel de centrale.Printre cele mai avansate sunt discutiile cu primariile din Bucuresti si Galati, unde, daca se va ajunge la o intelegere, Usitall ar putea construi cate o centrala in fiecare oras.

O investitie intr-o centrala cu o putere electrica instalta de 19 MW, respectiv 68 MW energie termica, este cuprinsa intre 100 si 200 milioane de euro. O investitie intr-o astfel de centrala dureaza sapte ani, dar Usitall vrea sa reduca timpul la jumatate. „In Bucuresti, ne-am inteles cu RADET asupra conditiilor, dar avem nevoie de garantii de la Primarie pentru aceasta intelegere, date fiind datoriile pe care regia locala le are la ELCEN. De asemenea, avem nevoie de garantii si de la primaria din Galati”, a spus Philipsson, adaugand ca in toamna se va lua o decizie in cazul ambelor proiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *