Experimentul LHD va incepe pe 21 octombrie, fara Basescu

Experimentul Large Hadron Collider, prin care se incearca recrearea conditiilor Big Bang-ului, a ingrozit deja intreaga lume.
formarea universului
Exista deja foarte multe scenarii pesimiste care sustin ca ceea ce se va intampla in tunelul de la granita dintre Elvetia si Franta va declansa o gaura neagra care va inghiti pamantul. Practic, experimentul Large Hadron Collider ar putea provoca sfarsitul lumii, sustin unii cercetatori.

Se amana Apocalipsa?

Daca va fi asa, trebuie sa stim ca vom putea totusi sa mai stam linistiti cel putin o luna. Si asta pentru ca, miercuri, la Geneva, va avea loc doar un test al celui mai mare accelerator de particule din lume. Experimentul final va avea loc pe 21 octombrie, in prezenta sefilor de state din 20 de tari, mai putin Romania. Si asta pentru ca tara noastra, desi participa la experiment, nu este parte integranta a proiectului, procedurile fiind in curs. Asadar, presedintele Traian Basescu nu va fi prezent la evenimentul din 21 octombrie, cand ar putea incepe oficial sfarsitul Planetei.

Acum o luna, testare esuata

Si totusi, ce se va intampla miercuri la Geneva? Potrivit directorului Institutului de Fizica Nucleara, Nicolae Zamfir, miercuri va avea loc doar un test final al experimentului Large Hadron Collider. Se va verifica practic daca fascicolul de protoni poate trece prin acceleratorul de particule, “pentru a nu exista surprize in momentul in care la fata locului vor fi 20 de sefi de state”, potrivit declaratiei lui Zamfir pentru Antena3.ro. Acesta spune ca testul din 10 septembrie ar putea dura doar cateva minute, iar rezultatul lui ar trebui comunicat imediat opiniei publice. Ce nu se prea stie insa este ca, acum o luna, a mai avut loc un test asemanator care a esuat.

Romanii care lucreaza la Big Bang

Romania a participat cu aproape 70 de persoane la experimentul Large Hadron Collider, majoritatea membri ai Institutului de Fizica Nucleara de la Magurele. In acest moment la Geneva se mai afla 12 cercetatori romani, care vor prelucra datele de la testul de miercuri. Deocamdata, tara noastra nu face parte oficial din cele 20 de tari care sprijina evenimentul Large Hadron Collider.

Basescu va lipsi de la evenimentul final

Pentru a participa oficial, la nivel de tara, la acest eveniment, trebuiesc intrunite cateva conditii. In primul rand, trebuia evaluat potentialul stiintific al tarii. “Am fost in proceduri de verificare si speram ca raportul final sa fie favorabil. Din pacate, raportul se va prezenta in decembrie, iar experimentul va avea loc in octombrie. Deci, luna viitoare seful statului roman nu va fi prezent la ceremonia oficiala de lansare”, a declarat Nicolae Zamfir pentru Antena3.ro.

Magnetul urias si gaura neagra

Centrul European pentru Cercetare Nucleara – cea mai importanta institutie dedicata cercetarii originilor materiei – a instalat in tunelul de la granita dintre Elvetia si Franta cel mai mare si mai puternic detector de particule creat vreodata: un dispozitiv cantarind 12.000 de tone, desfasurat intr-un tunel cu o lungime de 27 de kilometri, avand ca principal component, pe langa alte 14 parti, un urias magnet de 2.000 de tone, 16 metri inaltime, 17 metri latime si 13 metri lungime. Proiectul LHC – Large Hadron Collider, este finantat de 20 de state, a costat 5,4 miliarde Euro si va avea loc la o adancime de 92 de metri sub centrul de cercetare situat in apropiere de Geneva. Experimentul, care va debuta pe 21 octombrie, ar trebui sa dureze 10 ani, timp in care cel mai mare accelerator de particule din lume ar trebui sa functioneze non-stop. Asadar, conditii optime permanente pentru producerea unei gauri negre, potrivit pesimistilor.

Sursa: Antena 3

Articole similare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente