Intre Big Bang si Apocalipsa: 10 septembrie, ora 10

Inceputul sfarsitului lumii? Pentru stiinta si pentru omenire, Ziua Z a sosit.
LHC
Miercuri vom afla daca experimentul Large Hadron Collider va aduce date noi pentru a explica aparitia vietii pe pamant sau va arunca lumea in haurile gaurilor negre. Pentru ca, miercuri, debuteaza testul final din tunelul special aflat la granita Elvetiei cu Franta. Antena3.ro va tine la curent cu tot ceea ce se intampla in jurul acestui proiect controversat. Puteti urmari desfasurarea evenimentului LIVE WEBCAST de la Centrul European pentru Cercetare Nucleara (CERN).

Apocalipsa si gaurile negre

Practic, miercuri, la ora 10, cercetatorii care se ocupa de acest proiect vor vedea daca fascicolul de protoni poate trece prin cel mai mare acceleratorul de particule creat vreodata. In fapt, acest accelerator de particule provoaca si spaima unor cercetatori sceptici in privinta experimentului. Ei spun ca, in loc sa elucideze misterul aparitiei Big Bang-ului si sa ofere detalii despre Particula lui Dumnezeu, acceleratorul ar putea arunca omenirea intr-o gaura neagra. Acest lucru se va intampla fie imediat, fie in decurs de patru ani, spun ei. Daca ar fi sa credem varianta mai lunga pana la Apocalipsa, acest lucru ar coincide cu anul 2012, an la care se termina lumea in vechiul calendar mayas.

5,4 miliarde de Euro pentru Magnetul urias

Centrul European pentru Cercetare Nucleara – cea mai importanta institutie dedicata cercetarii originilor materiei – a instalat in tunelul de la granita dintre Elvetia si Franta cel mai mare si mai puternic detector de particule creat vreodata: un dispozitiv cantarind 12.000 de tone, desfasurat intr-un tunel cu o lungime de 27 de kilometri, avand ca principal component, pe langa alte 14 parti, un urias magnet de 2.000 de tone, 16 metri inaltime, 17 metri latime si 13 metri lungime. Proiectul LHC – Large Hadron Collider, este finantat de 20 de state, a costat 5,4 miliarde Euro si va avea loc la o adancime de 92 de metri sub centrul de cercetare situat in apropiere de Geneva. Experimentul ar trebui sa dureze 10 ani, timp in care cel mai mare accelerator de particule din lume ar trebui sa functioneze non-stop. Asadar, conditii optime permanente pentru producerea unei gauri negre, potrivit pesimistilor.

Basescu nu va fi prezent la Big Bang

Experimentul de miercuri, daca va reusi, va pregati debutul proiectului Large Hadron Collider, care va avea loc pe 21 octombrie, in prezenta sefilor de stat din 20 de tari. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu va fi prezent la acest eveniment pentru ca Romania nu este inca parte integranta a proiectului organizat de CERN, spune profesorul Nicolae Zamfir, de la Institutul de Fizica Nucleara. Totusi, la acest experiment au participat si cateva zeci de cercetatori romani, care vor ajuta la prelucrarea datelor obtinute.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *