De la Big Bang la Apocalipsa.

Oamenii de stiinta se pregatesc de 10 ani pentru un proiect revolutionar, dar opinia publica a inceput sa afle doar in urma cu cateva luni despre ce este vorba.
big bang
Sau, mai exact, pe ce s-au cheltuit cei 5,4 miliarde de Euro, bugetul de pana acum al proiectului Large Hadron Collider. Pe un accelerator de particule, a carui componenta principala este un magnet urias, pus intr-un tunel aflat la aproape 100 de metri sub pamant. Magnet care va fugari particulele de protoni pentru ca acestea sa depaseasca in viteza viteza luminii si sa se ciocneasca, atunci cand va fi cazul, aproape ca la Big Bang.

Senzationalul incepe de abia de la efectele experimentului. Taberele cercetatorilor s-au impartit in pro si contra, cu nuantele de rigoare. Cei mai optimisti dintre optimisti spera sa demonstreze teoriile legate de Big Bang si de celebra Particula a lui Dumnezeu. Pesimistii optimistilor cred ca se vor putea extrage cateva date interesante din experiment, dar, spun ei, mai e mult pana departe. Si asta pentru ca in tunelul de la granita dintre Franta si Elvetia nu se va putea reconstrui Big Bang-ul, ci doar conditiile aparute imediat dupa producerea Big Bang-ului.

In sfarsit, tabara contra e si ea divizata. Toata lumea recunoaste ca experimentul va putea conduce la crearea unei gauri negre, dar de aici parerile se despart. Unii spun ca odata creata, o astfel de gaura neagra ar putea inghiti pamantul instantaneu. Altii cred doar ca experimentul va produce apocalipsa, sfarsitul lumii, dar mai lent: in patru ani.

Sursa: Antena 3

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente