Expozitii de porumbei campioni ai lumii

Sarbatorile de iarna l-au adus pe Mos Craciun si pentru columbofilii din Capitala. Cei mai valorosi porumbei au fost admirati in cardul expozitiei organizate sambata, 19 decembrie, in sala de sport a Scolii Generale nr. 30, din Bucuresti, unde aproximativ 300 de porumbei campioni au fost prezentati publicului de catre Asociatia Sportiv Columbofila „AS” a Municipiului Bucuresti, cu sprijinul Primariei Sectorului 2.expozitie porumbei

Porumbeii sunt mandria si cartea de vizita a crescatorilor, deosebindu-se in functie de calitatile pe care le au: „sport”, „standard” si „ornament”. Daca cei din ultima categorie impresioneaza prin coloritul deosebit, cei din prima sunt performeri renumiti, porumbei voiajori care au obtinut importante trofee la concursurile de profil din tara si din strainatate. Romania este recunoscuta si apreciata pe plan international ca adversar important, crescatorii nostri prezentandu-se la concursuri cu exemplare foarte bine pregatite si valoroase, care-si revendica multe dintre premii.

Succesul de care s-a bucurat aceasta prima editie a expozitiei de porumbei organizata de Asociatia Sportiva Columbofila „AS” a Municipiului Bucuresti si Primaria Sectorului 2 i-a determinat pe organizatori sa aleaga luna cadourilor si pentru urmatoarele expozitii anuale din Capitala. Saptamana aceasta, intre 7 si 10 ianuarie, columbofilii din toata tara participa si la Brasov, la cel mai mare eveniment al anului, organizat in sala de sport a Liceului Octavian Iosif. Aici se aduna crescatorii din intreaga tara, cu exemplare celebre, castigatoare de trofee internationale.

Traditia columbofililor din Bucuresti incepe in anul 1969, cand cluburile Lenin, Columba, Grivita Rosie, Aurel Vlaicu si 1 Mai se asociau sub denumirea „Unirea”. Presedintele asociatiei era Radu Tarbu, vicepresedinte era Marin Dumitrache, iar Silviu Ionita era secretar. Membrii clubului isi amintesc si de mult apreciatul Paul Niculescu, cel care a stat la conducerea Uniunii Columbofile din Romania timp de 18 ani, pana in 1969, cand a fost inlocuit. Paul Niculescu a devenit presedinte al Asociatiei Columbofililor Municipiului Bucuresti (ACMB) in 1970, cand a disparut asociatia Unirea din cauza mai multor nereguli financiare. In timpurile de glorie, asociatia numara 700 de membri.

Instalarea la putere a comunistilor a adus mai intai problema desfiintarii acestui sport considerat nobil de catre organele de securitate care credeau ca se poate face spionaj cu porumbeii calatori – posibilitate pe care columbofilii nu o neaga… Norocul iubitorilor de porumbei a fost insa ca printre ei se aflau si lideri comunisti precum Manole Bodnaras, care a fost presedintele Uniunii de Cultura Fizica si Sport intre 1951-1957 si presedintele Comitetului Olimpic Roman intre 1959 si 1960.

Colonelul Kerestesz Gheorghe a devenit presedintele Uniunii Columbofile Romane in 1969, detinand aceasta functie pana in anul 1975. Anul 1976 a adus crescatorilor de porumbei cel mai mare eveniment organizat in tara noastra, respectiv Spartakiada de la Bucuresti, care s-a desfasurat la Sala Sporturilor din Parcul Tineretului. Cu aceasta ocazie s-a intocmit primul clasament multinational la clasa „sport”. Au participat columbofili din Cehoslovacia, Polonia, Cuba si Ungaria.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *