Fermele de bivoli, afacerea viitorului

Fermele de bivoli, afacerea viitorului
Fermele de bivoli, afacerea viitorului
Fermele de bivoli, afacerea viitorului

Aflati pe cale de disparitie, bivolii ar putea redeveni o mandrie nationala. Desi in ultimii 20 de ani numarul acestor animale a scazut drastic, romanii se incumeta sa investeasca din nou in fermele de bivoli. Afacerea poate fi una extrem de profitabila, mai ales ca animalele sunt foarte rezistente, iar laptele de bivolita este considerat mult mai sanatos si mai hranitor decat cel de vaca.

Candva, Romania era una dintre tarile cu cele mai mari efective de bivoli din Europa. Lipsa unor masuri de sustinere din partea statului, dar si a unor unitati de procesare, a facut ca interesul fermierilor pentru aceste animale sa scada continuu.

In perioada comunismului existau aproximativ 280.000 de bivoli. Acum, numarul lor a scazut la aproximativ 14.000. Crescatorii spun ca nu mai este rentabil din punct de vedere financiar sa mai cresti aceste animale.

Doar cativa fermieri s-au incapatanat sa mai creasca bivoli romanesti, dupa anul 2000. Printre ei si clujeanul Calin Zanc, care si-a facut ferma in anul 2005, iar acum are circa 130 de capete.

„Ne-am incapatanat prin 2005 sa demonstram ca totusi putem sa facem ceva si sa aratam ca pana la urma putem face ceva si. Am vrut sa demonstram si eficienta acestui animal”, spune Calin Zanc.

Fermele de bivoli ar putea fi afacerea viitorului, daca ne gandim ca animalele au o imunitate ridicata, nu sunt pretentioase la hrana, iar carnea lor este extrem de gustoasa. Mai mult, laptele de bivolita este tot mai cautat datorita proprietatilor sale: are cu aproape 60% mai mult calciu decat cel de vaca, este bogat in magneziu, potasiu si fosfor si este o sursa buna de vitamine.

„Vom iesi pe piata cu un brand nou din produse din lapte si carne de bivolita. Vom face cateva lacto-baruri cum era odata. Vom arata lumii ca nu trebuie renuntat la acest animal”, mai spune fermierul.

Crescatorii de bivolite spun ca laptele de bivolita are un continut scazut de colesterol, este un lapte foarte sanatos. Unii se sperie ca are 7% grasime, e foarte mare grasimea. Nu e adevarat, e foarte sanatosa si foarte buna.

Dar entuziasmul fermierilor este greu pus la incercare de statul roman. Cat de greu le este crescatorilor si ce viduri legislative exista in acest domeniu, aflati sambata, din emisiunea Povestile Romaniei, cu Sabin Gherman, de la ora 18.00, doar pe LOOK TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *