Festivalul Gradinilor – cel mai verde eveniment al Sibiului

Festivalul Gradinilor – cel mai verde eveniment al Sibiului

Petuniile, begoniile, muscatele, plantele suculente, cactusii, arbustii si–au desfasurat inca de ieri petalele, crengile, tepii si frunzele in fata sibienilor, la prima editie a „Festivalului Gradinilor”. 4 mai a fost prima zi in care Piata Mare a inflorit la evenimentul destinat gradinarilor si tuturor celor ce iubesc plantele si care va tine centrul orasului „inverzit” timp de trei zile, ca in basme. Mai mult de 30 de expozanti si producatori din toate colturile tarii au spus „prezent” la festivalul care readuce in inima Sibiului, pentru nostalgici, putin din atmosfera parcului ce si–a „odihnit” pana la jumatatea anilor ’80 plantele in Piata Republicii. Cum se numea pe vremuri Piata Mare.

De la flori la arbusti exotici Agitatie mare a fost ieri la pranz in centrul orasului, spatiul de langa „cusca”, inverzindu-se la propriu de numarul mare de plante ce au fost asezate aici. Si nu doar expozantii au animat locul, ci si numarul mare de sibieni si turisti sositi pentru a cumpara cate o floare sau doar pentru a admira „peisajul”. Si nici nu putea incepe mai bine o luna precum Florar, altfel decat cu o mare vanzare de plante, mobilier de gradina, unelte pentru gradinarit, decoratiuni si chiar pamant pentru flori, toate putand fi cumparate, in aceste zile, din acelasi loc: Piata Mare a Sibiului. Florile si plantele pentru ghivece sunt primele care iti sar in ochi la intrarea in spatiul destinat festivalului, de aici putand fi achizitionate petunii curgatoare la 5 lei, petunii obisnuite la 2 lei, trandafiri la 30 de lei, muscate de diverse marimi cu preturi cuprinse intre 4 si 10 lei ghiveciul. Nu lipsesc nici daliile la 10 lei, garofitele la 15 lei, amarilis cu 30 de lei, ieftini ca braga fiind cactusii, al caror pret incepe cu 5 lei si poate ajunge la 15 lei, in functie de marime.

Tot de la Festivalul Gradinilor mai pot fi achizitionate cale la 30 de lei ghiveciul, gura leului la 3 lei sau plante de balcon la aproape 3 lei. Florile de toate felurile nu sunt singurele care si-au facut loc in centrul orasului, pentru ca ele concureaza cu diverse plante aromatice care isi pot gasi linistite un camin in orice gradina, balcon sau chiar fereastra de bloc, pe primul loc intre „ierburile” de acest gen situandu-se cimbrul. Perfect in bucatarie atunci cand e combinat cu miel, oua sau rosii, cimbrul mai promite sa creeze o atmosfera de spatiu de Mediterana, la fel cum o pot face unii dintre arbustii ce se regasesc in cadrul evenimentului: kiwi, leandru, kumquat sau lamai. Pauni vii, fantani si iazuri cu pesti Plantele, arbustii, butasii de plante sau bulbii de flori constituie insa doar o mica parte a festivalului, pentru ca tot aici si-au facut loc mobi­lierul de gradina in mare parte elegant, din ratan, piele, fier forjat sau lemn, din zona nelipsind nici aparitiile exo­tice, pline de farmec, cum este un divan de gradina in forma de barca sau colivia uriasa din fier forjat „impo­dobita” cu doi pauni vii, care nici nu se sinchisesc de tre­catori. Tot la capitolul decora­tiuni pot fi integrate si roabele din lemn pentru flori, micile fantani arteziene cu rate din lemn, un iaz cu pesti, bilele din ceramica al caror pret incepe de la 22 de lei, fan­tana din lemn la 599 de lei pentru spatiile rustice sau figurinele care iau forma hipo­potamilor, iepurilor sau leilor. Cei care si-au amenajat deja gradina si care vor sa o imbogateasca si cu o „con­struc­tie”, pot veni aici cu in­credere, pentru ca de la Festivalul Gradinilor pot fi achizitionate si casute de vacanta din lemn sau pompe de apa, din metal, ca pe vre­muri, la pretul de 150 de lei. Eveniment pentru toate varstele 4-6 mai este perioada in care in Piata Mare din Sibiu se desfasoara „Festivalul Gra­­dinilor”, eveniment orga­nizat de Casa de Cultura a Mu­nicipiului Sibiu, in par­te­ne­riat cu Camera de Comert, Industrie si Agricultura Sibiu. Desi evenimentul este la pri­ma editie, organizatorii spera ca el sa devina o tra­ditie pen­tru oras, pe langa plantele or­namentale de interior si exterior, arborii si ar­bustii or­na­­mentali, semintele pentru flori, materialul saditor, pro­duse pentru ingrijirea plan­telor, ingrasamintele, ac­ce­soriile sau uneltele elec­trice pentru gradinarit, sibienii be­neficiind si de sfaturile, se­mi­nariile si prezentarile sus­tinute de reprezentantii Facul­tatii de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti, sau de ate­lie­rele de creatie dedicate copiilor. Festivalul este deschis pana duminica, intre orele 10-21, intrarea fiind libera..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *