Top 10 alimente modificate genetic. Acum si cu gene umane!

Top 10 alimente modificate genetic. Acum si cu gene umane!

Se vede treaba, ratiunile economice care au condus la parasirea liniei traditionale de hibridizare si incrucisare a soiurilor si la abordarea optimizarii lor prin alterare genetica au cantarit enorm. Intr-o lume tot mai putin preocupata de aspectele morale ale manifestarilor ei, economicul a batut la scor siguranta alimentatiei.
Astfel ca temerile in privinta efectelor pe termen lung a alimentatiei populatiei umane sau a diferitelor categorii de animale de ferma cu plante generic denumite astazi GMO (Genetic Modified Organisms) sau OMG (organisme modificate genetic) sunt tratate de firmele dezvoltatoare ale noilor biotehnologii, dar si de unele guverne, ca simple speculatii.
Asigurarile producatorilor de OMG par a fi de ajuns, chiar daca multe din studiile clinice privind consumul alimentelor produse din astfel de plante au fost doar “aranjamente” menite sa ingrase anumite conturi.
Lucrurile au scapat demult de sub control, daca este sa ne gandim ce patesc fermierii din statele Americii de Nord cu aceste companii producatoare de OMG, cand li se intampla sa li se incruciseze culturile traditionale cu cele vecine, inginerite genetic.

NaturalNews.com noteaza ca Statele Unite par a se confrunta cu o conspiratie a tradarii. Politica si interesul personal par a face ca politicile guvernamentale sa incalce cu mare usurinta ratiunile de siguranta si sanatate.
Cand presedintele Obama l-a numit pe Michael Taylor ca expert principal al FDA (Food and Drug Administration, organismul care se ocupa de medicamente si siguranta alimentatiei), mari proteste s-au facut auzite din partea consumatorilor si a grupurilor de activism de mediu. Taylor fusese vicepresedinte al Monsanto.
In timpul mandatului acestuia organismele modificate genetic au fost aprobate in Statele Unite fara a fi efectuate teste pentru a se vedea daca acestea prezinta siguranta pentru alimentatia oamenilor.
Din cauza lipsei etichetarilor, americanii nu pot spune daca au sau nu pe masa organisme modificate genetic. Aceasta lipsa de informare face ca evitarea si urmarirea alimentelor din OMG sa devina aproape imposibila.

Iata mai jos o lista a principalelor alimente despre care se stie ca sunt modificate genetic:
1. Porumbul – a fost modificat de natura sa-si dezvolte propriul insecticid. Monsanto a recunoscut ca in SUA jumatate din culturile de porumb sunt modificate genetic. Soarecii hraniti cu porumb modificat genetic au probleme de reproducere si fertilitate.
2. Soia – modificata sa reziste la ierbicide. Produse: faina de soia, tofu, bauturi de soia, ulei de soia etc. Hamsterii hraniti cu soia OMG au probleme de inmultire si o rata ridicata a mortalitatii.
3. Bumbacul – de asemenea proiectat sa reziste ierbicidarilor. Mii de fermieri indieni au suferit afectiuni ale pielii dupa expunerea la vata de bumbac OMG.
4. Papaya – o varietate rezistenta la un virus a fost introdusa in Hawaii in 1999. Culturile de papaya transgenica ocupa acum trei patrimi din totalul arhipelagului Hawaii.
5. Orezul – cultura emblema a Asiei de Sud Est a fost modificata genetic sa contina o mare cantitate de vitamina A. Se pare ca exista si o varietate ce contine gene umane (!) care e cultivata pe teritoriul Statelor Unite. China Daily, un ziar online, arata ca s-au semnalat probleme serioase de sanatate publica si mediu date de culturile de orez OMG, care dau reactii alergice. Exista si unele temeri legate de transferul de gene.
6. Tomatele – au fost modificate pentru pastrare mai indelungata pe rafturi, prevenindu-se alterarea lor care, in mod natural, are loc rapid. Intr-un test vizand siguranta rosiilor OMG, unele animale au murit la cateva saptamani de la ingerarea unor astfel de tomate.
7. Rapita – uleiul de rapita se foloseste la producerea de ulei comestibil si de margarina. Si mierea mai poate fi produsa din flori de rapita. In Germania, autoritatile au raportat ca o treime din polenul prezent in mierea canadiana provine de la culturi modificate genetic.
8. Produsele din lapte. S-a descoperit ca 22% din vacile de pe teritoriul Statelor Unite au fost injectate cu hormon de crestere bovin recombinant (modificat genetic) – rbGH. Acest hormon produs de Monsanto determina vacile sa-si sporeasca productia de lapte cu 15%. Laptele provenit de la astfel de vaci contine un nivel ridicat de IGF–1 (Insulin Growth Factors – factori de crestere insulinici). Oamenii au de asemenea IGF-1 in organismul lor. Cercetatorii si-au exprimat ingrijorarea, aratand ca nivelurile sporite de IGF-1 in corpul uman au fost asociate cu cancere de colon si de san.
9. Cartofi – soarecii hraniti cu cartofi modificati cu Bacillus thuringiensis var. Kurstaki Cry 1 au fost descoperiti cu toxine in organism. In pofida anunturilor contrare, aceasta arata ca toxina Cry 1 era stabila in organismul soarecilor de laborator. Cand riscurile de sanatate au fost date publicitatii, s-a pornit o dezbatere.
10. Mazarea – cea modificata genetic a fost identificata ca fiind cauza unor raspunsuri imunologice la soareci si posibil la om. O gena de fasole a fost inclusa in mazarea OMG, cu scopul de a crea o proteina care functioneaza ca un pesticid.

OMG – legate de o boala stranie

Inca din 2008, NaturalNews.com anunta posibila legatura dintre organismele modificate genetic si asa numita afectiune Morgellon, cu simptome cum ar fi: mancarimi, intepaturi, senzatii de miscare pe piele, granulatie a pielii, leziuni.
Unii pacienti arata oboseala, lipsa de memorie pe termen scurt, confuzie mentala, durere si schimbari in modul de a vedea. Au fost de asemenea inregistrate date privind morbiditatea crescuta si disfunctii sociale precum productivitate scazuta, pierderi de slujbe, handicapuri severe, divorturi, pierderea custodiei copiilor si abandon familial.
Inainte de raportarea ei, boala a fost negata ca fiind un fals, dar cercetarile mai amanuntite au relevat ca e reala si ca poate fi legata de consumul de OMG. In pofida acestor legaturi, CDC (Center for Disease Control – centrul de control al bolilor) din SUA a declarat afectiunea Morgellon de origine necunoscuta. Mai mult, comunitatea medicala nu poate oferi publicului nici o informatie privind o cauza a simptomelor.
Studiile suplimentare efectuate au relevat ca fibrele invazive ale tesuturilor normale extrase de la pacientii cu Morgellon sunt similare de la unii la altii si ca nu se potrivesc cu nici o fibra din mediul natural obisnuit.
ADN-ul extras din fibre a fost identificat ca apartinand unui fungus (o ciuperca) si ca acestea mai contin si Agrobacterium, un germen gram-negativ ce are capacitatea de a modifica celulele plantelor, animalelor si chiar si pe cele umane.
Boala Morgellon nu este singura asociata cu hrana modificata genetic.
Exista dovezi din ce in ce mai clare cu privire la faptul ca alimentatia pe baza de OMG poate cauza alergii, reactii imunologice, probleme cu ficatul, sterilitate si chiar moarte.
Mai mult, pe baza singurului experiment de hranire umana cu alimente pe baza de organisme modificate genetic s-a stabilit ca materialul genetic continut in produsele alimentare pe baza de OMG se poate transfera in ADN-ul bacteriilor intestinale la om si poate continua sa se inmulteasca.

Constientizarea pericolului
Inca o data, American Academy of Envirnomental Medicine (academia americana de medicina a mediului) a aratat ca OMG constituie o amenintare serioasa a sanatatii, si nu ca doar in mod accidental pot exista legaturi intre acestea si efectele asupra sanatatii.
AAEM a sfatuit medicii sa avertizeze pacientii sa evite OMG, intrucat introducerea OMG in hrana curenta e corelata cu o crestere alarmanta a bolilor cronice si alergiilor alimentare.
Nu ar trebui sa constituie nici o surpriza. Acum 30 de ani, un supliment alimentar numit L-trytophan a ucis 100 de oameni si a afectat intre 5.000 si 10.000 de alte persoane. Cauza a fost identificata in final ca fiind procesul de inginerie genetica utilizat in producerea sa. Daca simptomele nu ar fi avut trei caracteristici principale evidente, anume unice, acute si rapid instalate, boala nu ar fi putut fi identificata.
Gandirea progresista in termeni de profit nu e rea, cu siguranta. Dar sa inlaturi orice precautie pe argumentul convenabil ca nu exista suficiente dovezi ca hrana OMG este intr-adevar distructiva e o dovada de curata iresponsabilitate. Si va fi cu siguranta o scuza lamentabila in cazul in care se va dovedi fara putinta de tagada ca hrana OMG e intr-adevar nociva.

Orez cu gene umane?

Chiar intre organismele modificate prin inginerie genetica, exista un caz cu totul special.
Este un orez ce contine gene umane, produs de compania Ventria Bioscience si care este cultivat acum pe circa 1600 de hectare in Junction City, Kansas, SUA – poate si prin alte parti, si cea mai mare parte a oamenilor habar n-au ca exista asa ceva.
Firma cultiva de cativa ani buni in secret soiul de orez modificat cu gene din ficatul uman, in scopul de a preleva proteinele dezvoltate de acest “Frankenorez” si de a le folosi la producerea de medicamente. Cu aprobare de la USDA – departamentul agriculturii din SUA – Ventria a luat una din cele mai larg raspandite cereale din lume si o foloseste drept catalizator pentru obtinerea de noi medicamente.
Initial, cultivarea acestui tip de OMG, in trei varietati, a fost limitata la interiorul laboratoarelor. In 2007, Ventria a scos orezul afara, in aer liber.
Compania a incercat sa-l cultive mai intai in Missouri, dar a intampinat rezistenta din partea Anheuser-Busch si a altor firme, care au amenintat sa boicoteze tot orezul produs in acel stat daca Ventria ar fi plantat orezul in granitele statului din inima SUA. Asa incat Ventria s-a mutat cu plantarile in Kansas.
Problema cea mare consta in faptul ca, desi acest tip de orez nu a fost aprobat pentru consumul uman, este cultivat in camp deschis, unde potentialul de inmultire necontrolata este urias, iar pericolul pentru sanatatea publica este, de asemenea, pe masura.
Cu toate protestele care au urmat constientizarii acestor riscuri, USDA a aprobat cultivarea in camp deschis a acestui orez. Si aceasta dupa ce FDA a refuzat autorizarea OMG-ului produs de Ventria in 2003!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *