Singurele zone miniere din Maramures despre care geologii cred ca ar avea o cantitate insemnata de uraniu ar putea fi ecologizate abia in prima parte a anului 2008, transmite corespondentul ROMPRES.
Directorul SC Radioactiv Mineral Magurele – Bucuresti, ing. Ioan Serban, a declarat pentru ROMPRES, ca cele sase galerii de mina din judetul Maramures de unde s-au extras probe de uraniu vor intra in proces de ecologizare, ele urmand a fi inchise.
Pentru aceasta operatiune, Guvernul a alocat suma de 185 milioane lei.
Cele sase galerii din care geologii au extras probe pentru a vedea consistenta zacamantului de uraniu au fost abandonate prin anii 70, iar minele au fost plasate de Ministerul Economiei la diferite companii miniere, care n-au facut nimic concret pentru inchide respectivele galerii.
Galeriile de mina de la Repedea si Poienile de sub Munte, spun specialistii, au fost abandonate la cateva luni dupa finalizarea prospectiunilor geologice.
„Galeriile de mina din cele doua localitati maramuresene au fost parasite in 1978, fiind in grija unei companii care avea sediul in Suceava. Problema ecologizarii si inchiderii acestor perimetre miniere a fost mereu in atentia celor care raspundeau de acest sector, dar nu s-a intreprins nimic viabil pana de curand. Galeriile de mina nu puteau ramane la nesfarsit deschise”, a spus ing. Ioan Serban.
El este directorul SC Radioactiv Mineral Magurele din Bucuresti, firma desprinsa din Compania Nationala a Uraniului Bucuresti, care raspunde de exploatarile de uraniu, inclusiv cele din Maramures.
Statul roman intervine cu mare intarzaiere in clarificarea situatiei celor sase galerii de mina din Maramures, fapt ce se realizeaza dupa un lung de interventii din partea primariei Repedea, dar si a Companiei Nationale Miniere Remin din Baia Mare.
„Guvernul a alocat 185 de milioane de lei pentru lucrarile de proiectare si ecologizare a galeriilor din Repedea si Poienile de sub Munte. Lunar, in ultimii ani, din aceste zone au fost luate probe de apa, vegetatie si sol pentru a verifica urmele de radioactivitate. Toate probele de laborator au fost in limite normale. Nu sau inregistrat depasiri care sa puna in pericol sanatate oamenilor sau mediul ambiant”, a mai precizat directorul societatii Radioactiv Mineral Magurele.
Ing. Ioan Serban a mentionat, in schimb, ca, pentru moment, zacamantul de uraniu din Maramures nu prezinta nici un interes, dar pe viitor ar fi exploatat. Acesta a subliniat ca principala preocupare in urmatoarele luni de zile consta in terminarea proiectelor de ecologizare a celor doua zone si inceperea lucrarilor de inchidere a galeriilor de mina.
Desi directorul Radioactiv Mineral Magurele a dat asigurari ca sanatatea oamenilor n-ar fi avut de suferit, viceprimarul comunei Repedea, Vasile Ciorei, are o cu totul alta parere.
„Apele din galeriile de mina se scurg direct in raul Ruscova, multi oameni isi adapa animalele la rau fara sa stie ca apa e poluata. In ultimii sase ani am facut nenumarate intervenitii la Prefectura, Guvern si ministere pentru a indrepta situatia existenta. Am cerut inchiderea galeriilor de mina. Masuratorile de mediu ne-au linistit prea putin, insa cred ca sanatatea oamenilor a avut de suferit. Sper ca macar acum galeriile de mina sa fie inchise”, a spus viceprimarul Vasile Ciorei.
Primaria din Repedea mizeaza pe obtinerea unui fond financiar european pentru a putea racorda populatia la o sursa de apa potabila curata. Numai ca aducerea apei ar trebui facuta tot dintr-o zona apropiata galeriilor de mina, iar singura rezolvarea ar consta in trecerea conductelor pe sub albia raului.
Pe de alta parte, medicul Petrisor Zimbreanu, care lucreaza de ani buni in cele doua comune, a infirmat ca apa presupus poluata din cauza galeriilor minelor ar fi afectat sanatatea oamenilor.
„Au fost multe speculatii si cred ca autoritatile locale au fortat nota pentru a obtine cu orice pret fonduri guvernamentale. Cazurile de malformatii sau neoplasme sunt in limite obisnuite. Nu se poate spune ca zona e radioactiva si oamenii au de suferit din moment ce din galeriile de mina nu s-au extras decat probe de minereu”, a fost de parere medicul Zimbreanu Petrisor.
Proiectantul ecologizarii galeriilor cu uraniu din Repedea si Poienile de sub Munte e firma ROMIN, administrata de ing. Staicu Balanescu, fost director al Remin si director in Ministerul Economiei.
„Proiectul de ecologizare a galeriilor este aproape finalizat. Pe langa galeriile de mina a fost cuprinsa in proiect si o halda cu aproximativ 300 mc de minereu steril. Mai lung a fost procesul de autorizare a proiectului, vizele si aprobarile diferitelor institutii specializate. Urmeaza ca beneficiarul proiectului sa organizeze o licitatie publica pentru a desemna executantul lucrarii de ecologizare si inchidere a galeriilor de mina”, a declarat directorul ROMIN, Staicu Balanescu.
Sursa: Rompres