Furturile de fier vechi obliga rematurile sa se reautorizeze

Furturile de fier vechi oblig? rematurile s? se reautorizeze
Furturile de fier vechi obliga rematurile sa se reautorizeze
Furturile de fier vechi obliga rematurile sa se reautorizeze

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice vrea sa aduca modificari legislatiei privind deseurile pentru ca s-a constatat sa domeniul prezinta mari lacune care duc la crearea unei „piete paralele”. De fapt, noul act normativ promovat de acest minister are in centrul atentiei, in special, colectarea de materiale ferose si neferoase, devenita o activitate infloritoare, avand in vedere explozia de furturi de fier. Initiativa legislativa a Ministerului Mediului vine „la pachet” cu o alta de la Ministerul Economiei, prin care se stabileste ca persoanele fizice nu mai pot vinde fier vechi de o anumita categorie, tocmai pentru a descuraja furturile, mai ales cele cu implicare in functionarea sistemului energetic si cel al transporturilor.

La intrarea in vigoare a Legii 211/2011 privind regimul deseurilor, legislatia din acest domeniu a fost simplificata, se arata in Raportul de aprobare a proiectului de act normativ. “In timp s-a constatat ca prin lipsa solicitarii unor cerinte specifice minimale desfasurarii activitatii de colectare a deseurilor s-a creat o bresa pentru dezvoltarea unor activitati in afara domeniului legal sau la limita legalitatii, ca urmare a lipsei cerintelor minimale pentru autorizarea acestor colectori. Experienta perioadei 2001-2013 a permis aprecierea faptului ca una din cauzele fenomenelor infractionale si evazioniste privind colectarea deseurilor, dar in special a celor metalice feroase si neferoase, este o consecinta lipsei unor criterii specifice pentru autorizarea colectorilor de deseuri cu trimitere speciala la cele metalice”, se precizeaza in Raport.

Potrivit documentului, in anul 2013, din aproximativ 200 de firme verificate, care aveau ca obiect de activitate colectarea deseurilor, s-a constatat ca aproximativ 35% nu s-au regasit pe teren la adresele indicate in autorizatia de mediu, ca multe firme fac o colectare fara o protectie adecvata a factorilor de mediu si a sanatatii populatiei si, mai mult, se considera ca problema actuala a sustragerilor de bunuri metalice din infrastructura nationala poate fi rezolvata si prin impunerea unor cerinte specifice minimale pentru autorizarea fiecarui colector de deseuri si care sa poata fi monitorizati si controlati pe indeplinirea acestora.

In consecinta, acesti colectori vor figura intr-o baza de date gestionata de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, statistica fiind necesara tuturor autoritatilor cu implicatii directe sau indirecte in activitati de gestionare a deseurilor, de la Garda de Mediu, la Inspectoratul General al Politiei Romane si primarii.

“Pentru ca activitatea operatorilor economici colectori de deseuri sa se desfasoare in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei au fost elaborate cerinte specifice minimale de care se va tine cont la autorizarea acestei activitati”, precizeaza documentul.

Ordine in autorizatii

In aceste conditii, Ordinul nr.1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizatiei de mediu va fi modificat. Cele mai importante schimbari se refera la obligativitatea autoritatilor de a efectua verificari pe teren atunci cand se solicita autorizatie de mediu pentru rematuri. Pe de alta parte, in termen de 60 de zile de a aparitia in Monitorul Oficial a acestor modificari, toti detinatorii de remat-uri sunt obligati sa se reautorizeze in conformitate cu noile prevederi. Cu aceasta ocazie, autoritatile de mediu vor face inventarul rematurilor si le vor verifica la fata locului, ca sa vada daca ele chiar exista si daca respecta obligatiile la care s-au angajat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *