Geoingineria nu va putea opri cresterea nivelului marilor

Singurele metode eficiente ar cele naturale: impadurirea, captarea dioxidului de carbon cu bio-carbunele si productia de biocombustibil.

Nici cele mai extreme metode de geoinginerie nu vor opri cresterea nivelului marilor din cauza schimbarilor climatice, potrivit unui studiu.

O noua cercetare arata ca peste 150 de milioane de oameni ar putea fi afectati de cresterea nivelului oceanelor cu 30-70 cm pana la sfarsitul acestui secol.

Acest lucru va duce la inundarea zonelor joase de coasta, inclusiv unele dintre cele mai mari orase ale lumii.

Oamenii de stiinta condusi de John Moore de la Universitatea Beijing din China, au scris ca pentru a combate incalzirea globala, oamenii trebuie sa se concentreze asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera si sa nu se bazeze pe metodele de geoinginerie.

Svetlana Jevrejeva, de la Centrul National de Oceanografie din Marea Britanie spune ca propunerile precum amplasarea oglinzilor in spatiu si sprayurile cu aerosoli in atmosfera doar ar trata simptomele, nu si cauza, intrucat gazele cu efect de sera tot ar ramane in atmosfera Pamantului.

Echipa de cercetare a aflat ca pana si cele mai extreme metode tot vor duce la cresterea severa a nivelului marilor.

„Noi credem ca cea mai potrivita varianta ar fi folosirea a trei tehnici diferite pentru managamentul ciclului de carbon”, a spus dr. Jevrejeva.

Ea a explicat ca aceste tehnici se bazeaza pe mecanisme biologice pentru a indeparta CO2 din aer si a-l inmagazina in biomasa sau sol.

Impaduririle vor reduce cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera, dar doar cu 45ppm (parti pe milion), mult mai putin decat emit oamenii.

Captarea CO2 de catre bio-carbuni va fi chiar si mai mica, de 35ppm.

Productia de biocombustibili va fi cea mai eficienta, iar combinarea acestor trei metode va duce la eliminarea a 250ppm de CO2 si va limita cresterea nivelului marilor la „doar” 20-40cm.

Sursa:
Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *