Greenpeace si Bankwatch au reusit sa stopeze defrisarea a 59 hectare de padure in Gorj

Greenpeace si Bankwatch au reusit sa stopeze defrisarea a 59 hectare de padure in Gorj
Greenpeace si Bankwatch au reusit sa stopeze defrisarea a 59 hectare de padure in Gorj

Ceea ce autoritatile locale si statul, nu pot, sau nu vor, fac doua ONG-uri. Greenpeace si Bankwatch Romania au obtinut in instanta anularea Acordului de mediu pentru „Scoaterea definitiva din fondul forestier a suprafetei de 66,5 ha. Din care terenuri forestiere 58,9586 ha amplasate in Ocolul Silvic Targu Jiu, UP I Stramba, pentru continuarea lucrarilor de extragere a lignitului in cadrul perimetrului de exploatare Tismana I – Exploatarea Miniera Rovinari”.

59 de hectare de padure, similare 118 terenuri de fotbal nu vor mai fi defrisate, gratie interventiei celor doua ONG-uri cu activitati in protectia mediului.

„Defrisarea unei suprafete atat de mari este o lovitura grea pentru mediul natural. Cand insa acest lucru are ca scop extinderea unei cariere de carbune, prejudiciul este nebanuit de mare. Vorbim de carbune, combustibilul cel mai daunator pentru sanatate, care cauzeaza anual mii de decese premature: conform statisticilor, in Romania anului 2010, folosirea carbunelui in termocentrale a facut mai multe victime decat accidentele de circulatie. Si mai grav, carbunele este resursa cu impactul cel mai puternic asupra climei, iar asa cum vedem tot mai des si tot mai aproape de noi, schimbarile climatice aduc fenomene meteorologice devastatoare. Decizia tribunalului este un nou prilej de a cere guvernului sa ofere Romaniei un viitor energetic curat, in care resursele periculoase pentru sanatate, mediu si clima, precum carbunele, nu isi mai au locul. Subliniem, de asemenea, urgenta acestor masuri, precum si importanta sustinerii de catre tara noastra a unor obiective climatice ambitioase pentru viitorul acord global”, a declarat Ionut Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace.

In calitate de parate, Complexul Energetic Oltenia si Agentia pentru Protectia Mediului Gorj vor putea contesta decizia instantei in termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Pana la acest moment, decizia instantei nu a fost comunicata formal partilor.

„Complexul Energetic Oltenia are dificultati in functionare in conditiile scaderii consumului de energie electrica si a dezvoltarii surselor regenerabile de energie in Romania. Astfel, extinderea carierelor de lignit si distrugerile asociate acestora trebuie sa fie analizate rational si in orice caz proiectele trebuie sa respecte legislatia de protectie a mediului in vigoare“, a declarat Ionut Apostol, presedinte al Asociatiei Bankwatch Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *