Desi containerele pentru colectare selectiva exista de cativa ani in Bistrita, gunoiul ajunge in final in acelasi loc. Ideea de colectare selectiva ar putea fi pusa in practica abia in aceasta primavara, cand firma de salubrizare va incheia mai multe contracte cu firme de prelucrare a deseurilor. Tarifele la gunoi vor depinde de straduintele oamenilor de a arunca gunoiul unde trebuie, dar si de munca firmei de salubrizare, care va fi nevoita sa depoziteze gunoiul selectiv
Containerele care permit oamenilor sa arunce gunoiul in mod selectiv se afla in Bistrita de aproximativ patru ani, la toate punctele de colectare : 280 de containere pentru strangerea separata a hartiei, a PET-urilor si foliei de plastic, si a fractiunilor menajere, plus 140 de containere repartizate pentru fractiuni uscate, respectiv pentru fractiuni umede. Toate acestea au insemnat o investitie de aproape 400 000 de lei pentru Urbana, firma de salubrizare a Bistritei. Insa, deocamdata, gunoiul este incarcat in aceeasi masina si ajunge in acelasi loc. Chiar daca unii oameni arunca separat PET-urile, hartia si gunoiul menajer, eforturile lor sunt zadarnicite atat de alti oameni care arunca deseurile haotic, cat si de lipsa unui sistem de prelucrare selectiva a gunoiului.
Mai multa atentie, mai putini bani la gunoi
„Chiar am urmarit ce se intampla. Oamenii au inteles cat de cat. Dar faptul ca nu am ridicat nici noi deseurile selectiv i-a facut sa renunte”, spune directorul tehnic de la Urbana, Nicolae Vadan. Insa acesta spune ca lucrurile vor incepe sa se schimbe pe la sfarsitul lui aprilie, cand firma de salubrizare va incheia niste contracte cu cateva firme de prelucrare a deseurilor. In urmatoarea perioada, Urbana intentioneaza sa amplifice campanie de informare privind colectarea selectiva. Oamenii vor fi motivati sa faca eforturi in acest sens prin tarifele la gunoi, care cresc direct proportional cu cantitatea de gunoi aruncata. Colectand selectiv, tonele de gunoi vor fi mai reduse, avand in vedere ca o mare parte din deseuri vor fi reciclate „Oamenii vor plati tarife majorate daca nu vor colecta selectiv. Practic, prin acest gen de colectare incercam si sa recuperam niste bani”, mai spune Vadan.
Gunoiul ajunge in acelasi loc
Deocamdata, situatia deseurilor din oras este destul de haotica. Intreg gunoiul ajunge in acelasi loc. .”E departe de noi inca ideea asta. Oamenii arunca gunoiul alandala. Dar ar fi bine sa se respecte, sa fie si la noi cum trebuie, sa fie ca in alte parti”, spune Leonida Galben, un angajat al firmei de salubrizare din Bistrita. Acesta mai spune ca serviciul de salubrizare se confrunta si cu invazia celor care cauta prin gunoaie, scot din containere, imprastie si amesteca deseurile.
Sursa: Adevarul