Executivul a adoptat, miercuri, un proiect de lege privind impadurirea terenurilor degradate. Actul normativ prevede amenzi de pana la 1.200 de lei pentru cei care impiedica lucrarile si de pana la 5.000 de lei pentru pasunatul in terenurile degradate impadurite.
Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, actul normativ se refera la terenurile degradate – indiferent de forma de proprietate – ce pot fi ameliorate prin lucrari de impadurire. Exista, insa, si exceptii.
„Fac exceptie terenurile ce nu sunt incluse pe lista siturilor contaminate, ce sunt in faza de investigare preliminara sau detaliata, sau ce fac obiectul unor proiecte de refacere a mediului geologic si a ecosistemelor terestre”, a declarat Ioana Muntean.
Identificarea, delimitarea si stabilirea perimetrelor de ameliorare in localitati se fac de catre o comisie stabilita prin ordin al prefectului, la propunerea directorului executiv al Directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala.
Banii necesari lucrarilor vor fi asigurati din Fondul de ameliorare a fondului funciar, din alocatii de la bugetul de stat, sau din Fondul de conservare si regenerare a padurilor.
Sponsorizari si donatii
Pentru finantarea acestor proiecte, Guvernul mizeaza si pe sponsorizari de la societati comerciale, sau fundatii, dar si pe contributia benevola a unor persoane sau a firmelor. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, o alta sursa financiara ar putea fi contractarea unor credite externe pe termen lung.
Receptia lucrarilor de impadurire a terenurilor degradate se face cu participarea obligatorie a proprietarului terenului, a reprezentantului unitatii silvice si a firmei care realizeaza lucrarile.
Actul normativ prevede amenzi de la 300 de lei pana la 1.200 de lei pentru persoanele sau firmele care impiedica executarea lucrarilor. Pasunatul in terenurile degradate impadurite poate fi sanctionat cu amenda de la 1.000 de lei pana la 5.000 de lei, in functie de valoarea pagubei.
Sursa: Adevarul